Jiří Kajínek je nepochybně nejslavnější tváří novodobých dějin české kriminalistiky. V roce 1998 nad ním soud vyřkl ortel doživotního vězení za vraždu plzeňského podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše. Třetí obětí měl být další Jandův osobní strážce Vojtěch Pokoš, ten však střelná zranění díky včasnému zásahu zdravotníků přežil. U soudu se pak stal hlavním svědkem a jako vraha označil právě Kajínka.

Na konci dlouhého soudního řízení stál rozsudek, proti kterému už nebylo odvolání. O podmínečné propuštění z věznice mohl Kajínak požádat nejdříve v roce 2022.

Sláva ani peníze mu nechybějí

Mezitím se však stal idolem davů žen, které věřily v jeho nevinu. Dokonce byl o něm natočen film. Jeho neustálá marná snaha o obnovení svého procesu pohla i srdcem Miloše Zemana, jenž mu nakonec udělil prezidentskou milost. A to i přesto, že šlo o případ vraždy a Kajínek netrpěl žádnou nemocí, která by mu výkon trestu ztrpčovala. Zdroj: cs.wikipedia.org

Na rozdíl od jiných propuštěných vězňů, kteří mají kvůli záznamům v trestním rejstříku potíže najít řádnou práci, Kajínek hmotnou nouzí netrpí. Prohlašuje o sobě, že je "rentiér", což znamená, že má zajištěny pravidelné příjmy i bez práce. Popularita mu navíc zprostředkovala účinkování v několika reklamách, které ovšem bývalý vězeň označil za "vedlejšáky". Ve volném čase začal natáčet vlastní videa o tom, jak to chodí za mřížemi. Jeho Youtube kanál Jiří Kajínek Official v současné době sleduje přes 43 tisíc lidí.

Milion za důkaz neviny

Ačkoli ho mnozí fanoušci považují za lidového hrdinu a obdivují jeho útěk z Mírova, který se mu zdařil v roce 2000, sám Kajínek by si přál sehnat klíčový důkaz své neviny. Dokonce vyhlásil odměnu milion korun tomu, kdo ho předloží. Zvrat v jeho kauze by přitom mohl přinést snad jen přeživší terč dramatické střelby Vojtěch Pokoš, kdyby změnil výpověď. Pokoš však v současné době žije v Rakousku a veškeré pokusy o komunikaci s jeho osobou dosud záhadným způsobem ztroskotaly.

"Jedna televize nás zkoušela takovým nefér způsobem propojit. Několikrát mi volali, že se mnou chtějí mluvit, ale já jsem nechtěl," prohlásil Kajínek beztoho, aby vysvětlil, proč "nechtěl". Místo toho se opřel do slabin českého soudnictví, které (podle něho opět zcela neférově) neumožňuje obnovit uzavřený proces bez předložení nového a pádného důkazu. Zdroj: www.idnes.cz

Fanoušci ho však povzbuzují na mysli, a dokonce ho ponoukají, aby kandidoval do Senátu. Na otázku, zda se bude ucházet o post prezidenta, přímo neodpověděl. Že by tuto možnost zvažoval? Možné je opravdu všechno.