"Vikingové" se říkalo mořeplavcům z Norska, Dánska, Finska a Švédska. Během doby vikinské se mnoho Vikingů vydalo do dalších zemí, například do Británie a Irska. V těchto nových zemích se buď usadili jako zemědělci a řemeslníci, nebo se vydali bojovat a hledat poklady.
Co jedli Vikingové na palubě válečných lodi
Vikinská strava byla poměrně jednostranná. Na vaření příliš času nebylo a podmínky na lodích nebyly optimální. Na přílišné vyvařování nebyl čas ani prostor. I tak však měli Vikingové jídla dostatek.
Většinu jejich každodenní "lodní" stravy tvořilo sušené nebo solené maso či ryby. Čerstvé maso se u Vikingů vyskytovalo jen zřídka. Převážně proto, že Vikingové potřebovali povolení k zabíjení hospodářských zvířat.
Mezi nejběžnější typ pokrmu pak patřila kaše. Ta se připravovala ve velkém kovovém nýtovaném hrnci. Kaše se často skládala z určitého druhu obilí, mouky a másla. Surovin, které měly každého člena posádky nejen nasytit, ale také mu dodat energii potřebnou k výpravám.
Měli speciální stravu a geniální systém
Vikingové se stravovali tak, aby je jídlo příliš nezatěžovalo. Speciální dieta pak byla tím, co jim dodalo potřebné množství energie na cestách.
Pro více informací se podívejte na toto video:
Vikingové si vařili sami. Neměli kuchaře, a tak si losovali, na koho daný den vyjde řada.
Vikingové používali k nájezdům a k přepravě svých bojovníků tzv. dlouhé lodě. Byly velké a měly paluby na koncích lodi. Uprostřed tak bylo dostatek prostoru nejen pro náklad, ale také pro dostatečné množství jídla. Tento geniální systém zajistil každému členovi posádky stravu na zhruba čtrnáct dní plavby.
Pili převážně vodu a kysané mléko. Každá loď pak byla postavena tak, aby pojmula až stovky litrů vody. Tehdejší zákony vyžadovaly, aby měl každý válečník její dostatek. Což byly asi čtyři litry na osobu na den.
Náročnost života na palubě, zejména na rozbouřeném moři, způsobila, že si Vikingové vozili suroviny, které se nekazily. Průměrná spotřeba pak činila necelé kilo ječné mouky a másla na hlavu.
Vikingové byli vážní bojovníci, kteří své stravě věnovali velkou pozornost. Vzhledem k jejich životním podmínkám se jim to vlastně dařilo dobře.
Zdroje: