Příkoří alobalu

Při pečení cukroví se běžně sahá po alobalu, ale odborníci radí používat místo něj pečící papír. Vysoká vodivost hliníku může mít za následek nerovnoměrné zahřívání, což může způsobit připálené nebo spálené cukroví na spodu a nedopečený vršek. 

Pečící papír zajišťuje rovnoměrnější rozložení tepla a zaručuje dokonale propečené cukroví a sušenky. Ačkoli hliníkovou fólii často používáme k balení a skladování potravin, při pečení nebo zapékání je třeba mít na paměti možná zdravotní rizika. 

Výzkum publikovaný v časopise International Journal of Electrochemical Science odhalil, že hliník se může uvolňovat do potravin, zejména v přítomnosti stimulujících látek, jako je destilovaná voda a kyselé nebo zásadité roztoky. Tento proces se výrazně zvyšuje v kyselém prostředí, což představuje potenciální zdravotní riziko.

Možná rizika

Navzdory přesvědčení, že hliníkové nádobí a alobal jsou zaměnitelné, může být používání alobalu v troubě problematické, a to zejména u kyselých nebo kořeněných potravin připravovaných při vysokých teplotách. 

Víte, proč má alobal lesklou a matnou stranu? 

Zdroj: Youtube

Přirozeně kyselé potraviny jako rajčata, citrusové plody či potraviny dochucené octem nebo citronem mohou reagovat s hliníkem a vést ke kontaminaci potravin kovem. Problematické jsou také kořeněné potraviny, zejména ty s vysokým obsahem soli. Ty mohou způsobit uvolňování hliníku a následnou kontaminaci organismu.

Nedoporučuje se ani uchovávat zbytky jídel přímo v hliníkové fólii. Ta sama o sobě nebrání pronikání kyslíku do potravin. Vzniká tak prostředí příznivé pro růst bakterií, což vede k rychlejší zkáze.

Pro zajištění bezpečnosti skladovaných potravin doporučují odborníci alternativy alobalu, jako jsou potravinové fólie a krabičky. Přilnavé fólie vytvářejí účinnou bariéru proti kyslíku a zachovávají čerstvost zbytků. Praktickým řešením, jak udržet kyslík na uzdě, je také používání uzavíratelných krabiček. Je však nezbytné nechat potraviny před uzavřením v nádobě dosáhnout pokojové teploty.

Pro ty, kteří nemají k dispozici potravinovou fólii nebo krabičky, je vhodnou alternativou zmrazení zbytků potravin v zipových sáčcích nebo nádobách. Zmrazení nejen prodlužuje trvanlivost potravin, ale nabízí také pohodlné řešení jejich skladování. Dodržováním těchto pokynů prospějete nejen potravinám, ale především sami sobě.

Zdroje: www.thekitchn.com, www.rd.com, www.iflscience.com