Vysoký krevní tlak

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je poměrně závažný problém, který může způsobit celou řadu zdravotních obtíží. Dlouhodobě zvýšený krevní tlak způsobuje infarkt myokardu, ischemické chorobě srdeční nebo dokonce mozkovou mrtvici. 

V dnešní době trpí hypertenzí poměrně velké množství lidí. Zatímco dříve byl vysoký krevní tlak problémem starších lidí, dnes se vyskytuje u jedinců kolem 35. roku života. 

Za vysoký krevní tlak může převážně nezdravý životní styl. Málo pohybu a nevhodně zvolená strava. Lidé přijímají potraviny s vysokým obsahem soli a nasycených tuků, které jsou hlavními viníky hypertenze. 

Pokud i vy patříte mezi lidi mající vysoký krevní tlak, pak je nutné vyřadit ze svého jídelníčku určité druhy potravin. Jen tak lze krevní tlak udržet v normě a zachovat si zdraví. 

O jaké potraviny jde? Lidé trpící hypertenzí by rozhodně neměli konzumovat tučné maso. Pokud si rádi pochutnáváte na uzeninách nebo bůčku, pak s tím raději přestaňte. 

Toto nejezte!

Zdraví prospěšné není v tomto ohledu ani sádlo. Odborníci ale doporučují umírnit se i v konzumaci másla. Při smažení, které by mělo být skutečně jen občas, volte řepkový olej. Saláty dochucujte extra panenským olivovým olejem. Chutný je i olej z vlašských ořechů a dýňových semen.

Těmto potravinám se vyhněte, trpíte-li vysokým krevním tlakem: 

Zdroj: Youtube

Další potravinou, která se při vysokém krevním tlaku nesmí konzumovat, jsou smažené pokrmy. Ty jsou plné nezdravých tuků. Zapomeňte na řízky a hranolky a raději si dejte přírodní plátek s brambory. 

Zdraví škodlivé jsou i sladkosti, jako dorty, sušenky, tučné zmrzliny nebo šlehačka. Pokud je konzumujete ve velkém, přijímáte nejen nadbytek cukru, ale také tuků. Tato kombinace vašemu zdraví rozhodně neprospívá. 

Pokud trpíte na vysoký krevní tlak, omezte konzumaci nakládané zeleniny, nebo čtěte etikety. Nakládaná zelenina je často zdrojem přemíry soli a cukru a konzervačních látek. POkud na etiketě uvidíte mezi surovinami sůl na předních místech, raději takovou zeleninu vraťte zpět do regálu.

Při hypertenzi se nedoporučuje konzumovat příliš tučné mléčné výrobky. Vysoký příjem tuků v kombinaci s vysokým příjmem sacharidů zdraví našich cév neprospívají. Zkuste smetanu, tučné sýry a šlehačku omezit na nutné minimum. 

Zdraví prospěšné zejména pro lidi s vysokým krevním tlakem nejsou ani nejrůznější ochucovadla. Vynechat byste měli hořčici, sojovou omáčku nebo majonézu, které kromě velkého množství tuku často obsahují i nepřiměřené množství soli. 

Zdroje: www.medicalnewstoday.com, www.bhf.org.uk, www.healthline.com

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dotyk.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Jak jste spokojeni s tímto článkem? Budeme vděční za vaši upřímnou zpětnou vazbu. Předáme vaše hodnocení redaktorovi, aby se mohl nadále zlepšovat.

Fantastický článek, skvěle napsané, sdílím s přáteli Hlasů: 54
Článek mě sice pobavil, ale má nedostatky, spíše průměr Hlasů: 12
Slabé, nic nového, redaktor by se nad sebou měl zamyslet Hlasů: 13