V dnešní době si málokdo z nás dokáže představit, že by vyšel na ulici bez spodního prádla. Tato ryze praktická část oděvu má však krátkou historii. Za jeho vznik se zasloužili nejenom menstruující ženy, ale také středověcí šlechtici.

Ti si na nohy oblékali pouze nespojené nohavice, které se přivazovaly k pasu nebo opasku pomocí podvazků. Odhalenou část zakrývala spodní košile a kabátec. Kolem roku 1450 začalo být populární ukázat pěkně stavěná lýtka a stehna. Nohavice začaly mít podobu dnešních legín. Vrchní část oděvu končila těsně pod hýžděmi. Při špatném pohybu šel muž doslova „s kůží na trh".

Codpiece

Do oblasti rozkroku se tak začal přidávat kus látky. Jak čas ubíhal, věnovalo se mu čím dál tím víc pozornosti. „Měkká trojúhelníková chlopeň začala nabírat na objemu," říká historička Victoria Bartels. „Spolu s pojmy rytířství, cti a romantiky byl kladen důraz i na mužnost. Co jiného ji symbolizuje lépe než pánské přirození?"

Codpiece, jak se krycímu váčku začalo říkat, měl za úkol svého nositele co nejlépe reprezentovat. Pánové si ho nechávali šít z drahých látek, jako byl brokát nebo damašek. Zdobil se stuhami, mincemi i drahými kameny. To však stále nestačilo. Na konci 15. století se začal dokonce vycpávat.

„To mělo čistě praktický význam. Tento trend odstartoval syfilis," vysvětluje kulturní antropoložka Grace Q. Vicar. Podle ní byli postižení touto nemocí diskriminování. Často jí však trpěli vysoce postavení šlechtici. Nemoc doboví lékaři léčili různými mastičkami, které kromě bylin a tuku obsahovaly arsen, síru, čemeřici černou a borovicovou pryskyřici. „Velký hranatý obal na penis dokázal pojmout nejen vrstvy obvazu, ale také zabránil, aby mast vytvořila na oblečení nevzhledné skvrny, stejně jako hnis."

Mužská chlouba

„Jakmile se králové objevili v novém stylu oděvu, začali je napodobovat všichni, kteří si to mohli dovolit. Přesně tak se rozšířil i codpiece," vysvětluje vědkyně. Ve 40. letech 16. století byl tak běžný, že se nad ním nikdo nepozastavoval. Byl zároveň tak objemný, že fungoval jako kapsa.

Zdroj: Youtube

Pánové si do volného prostoru vkládali kapesníček, zrcátko nebo různé lahvičky. Zajímavostí je, ze vak ovlivnil také politický život. „V anglickém parlamentu museli tehdy rozšířit křesla, protože muži seděli více s nohama od sebe," píše historička Ludmila Kybalová ve své knize Dějiny odívání. Móda naditých poklopců začala postupně upadat na konci 16. století. Zasloužili se za to především církevní představitelé, jako byl například braniborský kurfiřt Joachim II. Ten si dokonce najal vojáky, kteří měli za úkol mužům s viditelnými vycpávkami odřezávat kalhoty v pase.

Zdroj:

www.newyorker.com, www.epochaplus.cz, www.daily.jstor.org, www.en.wikipedia.org