Čokoládu vyráběli již původní obyvatelé střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Sklízeli zrna stromu Theobroma cacao, která kvasili, pražili a mleli na prášek. Zpracovávali ho do placek nebo připravovali nápoje. Ten na dvoře aztéckého krále ochutnal Hernán Cortéz. Lahodnou chutí byl tak ohromen, že vzal kakaové boby s sebou na palubu lodi, aby si je přivezl domů do Španělska.
Od té doby patří čokoláda mezi nejpopulárnější sladkosti. Průměrný Čech jí zkonzumuje asi 6,5 kilogramu ročně. Jak ukázala studie vědců, publikovaná v Journal of the American Heart Association, pokud ji navíc zkombinujete s mandlemi a kakaem, pomůže odbourat cholesterol.
Čokoláda a cholesterol
Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, produkovat hormony a vitamíny. Představuje také základ všech buněčných membrán. Dělí se na tzv. hodný HDL a špatný LDL. Poslední dobou se však řada lidí potýká s vysokou hladinou LDL. Hrozí jim tak riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Ke snížení hladin špatného cholesterolu pomáhají nejen léky, ale především změna jídelníčku a zařazení potravin pyšnících se minerály a antioxidanty. „Dohromady jsme sledovali 48 jedinců s nadváhou ve věku mezi 30 a 70 lety,” říká vedoucí studie Yujin Lee z Pennsylvania State University v Hershey. „Rozdělili jsme je do čtyř skupiny. V každé z nich pacienti jedli běžnou americkou stravu. K ní jsme přidali čokoládu, mandle, kakao nebo všechny tři pochutiny dohromady,” vysvětluje.
Odborníci zjistili, že lidé, již si denně pochutnali na 42,5 gramu mandlí, 43 gramů hořké čokolády v kombinaci s 18 gramy kakaového prášku, snížili během měsíce svůj LDL o 7 %. Klíčové však bylo, aby nepřekročili svůj energetický příjem a nebyli v kalorickém nadbytku.
Dieta s mlsáním
„Obecně je povoleno přijímat asi 270 tzv. dobrovolných kalorií denně. Když vyměníte koblihy a buchty za potraviny se zdravotními benefity, nejenže si pochutnáte, ale také uděláte něco pro své srdce,” říká Yujin Lee.
Důležitá je ale kvalita produktů. Tabu by měla být mléčná čokoláda a produkty s přidaným tukem nebo cukrem. Vhodná je hořká čokoláda s minimálním množství kakaa 70 %. K celkovému zdraví přispívá také strava bohatá na ovoce, zeleninu a vlákninu.
Zdroje: www.clinicaladvisor.com, www.idnes.cz, www.heart.org, www.express.co.uk