Stravou ke zdraví
Pokud jde o stravu, všichni bychom se měli snažit stravovat se vyváženě a dostávat do těla nutričně bohaté a zdravé suroviny. Měli bychom eliminovat především příjem bílé mouky, nezdravých tuků a samozřejmě bílého cukru.
Cukr jako takový je odborníky na výživu nazývaný bílým zlem. Důvodů je hned několik. Konzumace cukru zvyšuje hladinu glykémie našeho těla, jejímž hlavním důsledkem je neustálý pocit hladu.
Dalším negativním faktorem bílého cukru je, že se po něm rychle tloustne. Přemíra bílého cukru se totiž ukládá do tukových zásob, které se dříve nebo později na našem těle projeví.
Nenechte se však mýlit. Žít zdravě a jíst vyváženou a nutričně bohatou stravu ale neznamená, že ihned přestaneme jíst vše, co máme rádi a co nám chutná.
Na tom se shodují přední odborníci na výživu a potvrzuje to také Dr. Nick Pappas, certifikovaný chirurg z New Orleans. Ten přišel s převratným objevem, který jistě potěší právě nadšené konzumenty sladkostí.
Každý večer
Dr. Pappas uvedl, že každý, ať už jde o člověka, který si život bez cukru nedovede představit nebo naopak člověk, který cukrům vůbec neholduje, by měl před spaním bez výjimky konzumovat malý kousek jedné konkrétní sladkosti.
Zdravotní přínosy hořké čokolády:
Víte, o kterou sladkost jde? Podle Dr. Pappase bychom si všichni těsně před ulehnutím měli dát malý kousek vysokoprocentní hořké čokolády. A Dr. Pappas odůvodňuje proč.
„Hořká čokoláda obsahuje flavonoidy, které působí protizánětlivě a pomáhají k pocitu sytosti. Konzumace vysoce kvalitní hořké čokolády může navíc zlepšit kvalitu spánku, díky čemuž budete usínat klidnější a uvolněnější."
Samozřejmě velice záleží na tom, jakou hořkou čokoládu zvolíte. Podle Dr. Pappase by to měla být hořká čokoláda s minimálně 70 % kakaa. Té bychom měli zkonzumovat každý večer 3 kostičky.
To, že má hořká čokoláda pozitivní vliv na naše zdraví, prokázalo mnoho studií. Tato potravina účinně snižuje riziko srdečních onemocnění, zlepšuje všechny mozkové funkce a dokonce i krevní oběh. Velice účinná je jako prevence kloubních zánětů.
Pokud si to chcete vyzkoušet, je podle Dr. Pappase nutné volit vždy pravou, kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. A rozhodně je nutné dodržet předepsané množství. I po hořké čokoládě, pokud bychom ji snědli příliš, totiž můžeme přibrat.
Zdroje: www.zagreb.info, www.medicalnewstoday.com, www.healthline.com