Copak je to za vojáka sleduje příběh milovníka žen svobodníka Kouby, který se zakouká do sestry svého velitele Tůmy. Tím si kapitána velmi znelíbí, nakonec ale prokáže jisté kvality, když zachrání malého chlapce a usvědčí zloděje. Z kasárny si odnese tu největší odměnu– lásku velitelovy sestry.

Trhák z roku 1987, který padl do režie Petru Tučkovi, se setkal s nevídaným ohlasem. Fanoušky tak obyčejně zajímalo, jak se Koubovi po odložení červeného baretu v životě vedlo a zda jeho vztah s Vlastou přežil tok času, nebo se z něj stal starý mládenec.

Moravskoslezský kraj se rozhodl podpořit celkem šest filmů, tři dokumenty a krátký snímek pěti miliony korun, jeden z těchto projektů má být pokračování vojáka. Ve svém prohlášení to uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška:

,,Budeme natáčet pokračování filmu Copak je to za vojáka, kde si opět zahraje známý český herec Jiří Langmajer, který se objevil také v populárním seriálu Lajna. Na film se už moc těším, jsem zvědavý, jestli svobodník Milan Kouba povýšil."

O pokračování se kromě pana Krkošky a serveru patriotmagazin.cz, kde bylo prohlášení poprvé publikováno, žádný z tvůrců ani herců zatím nezmínil, je to však otázka času. Krkoška si velkorysou dotací slibuje zlepšení image kraje a zvýšení cestovního ruchu. Tato známá filmová značka mu v tom rozhodně pomůže.