Poslání úřadu

Mezi mise a cíle americké vědecké a regulační agentury Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA), která spadá pod Ministerstvo obchodu USA, patří výzkumné projekty a programy. Jsou zaměřené na počasí a sledování oceánských a atmosférických podmínek. Dále provádí průzkum mořských hlubin a řídí rybolov. Zabývá se ochranou nejen ohrožených mořských druhů, ale všeobecně mořských savců a jiných živočichů i přírodních zdrojů na územích Spojených států. Každoročně vyráží i na expedici k břehům Aljašky. A právě tam letos v hlubinách poblíž vulkanického souostroví Aleutské ostrovy (dříve Kateřininy ostrovy) objevili vzácné živočichy.

Zdroj: Youtube

Rybka plž

„Hodně dlouho jsem doufala, že jednu z nich uvidím na vlastní oči!“ s nadšením napsala na Twitteru členka týmu NOAA bioložka S. Friedmanová, když objevili neobvyklou bizarní rybku. Její odborný název je Crystallichthys cyclospilus, říká se jí plž skvrnitý. Její tělo je průhledné, s načervenalými skvrnami. To ji v temných hlubinách oceánů, kam sotva dopadne sluneční paprsek, chrání před predátory. Bioložka vysvětlila, že se tito živočichové přizpůsobují vlnovým délkám světla, které prochází vodou. Červené světlo ji má nejkratší, do hlubokých tmavých vod se nedostane a plži skvrnití tak nejsou vidět. „Tyto ryby nejsou běžné. Vyskytují se v hloubce kolem 100 až 200 metrů. Takže bych řekla, že obyčejný člověk se s takovou rybou nikdy nesetká,“ řekla Friedmanová. Dále uvedla, že během několika týdnů, kdy zkoumají tamní vody, jich viděli zatím jen pět. Jako zajímavost pak ještě sdělila, že mají na bříšku přísavky, kterými se přichytí ke skalám a tak jsou chráněny před mořskými proudy.

Zdroj: Youtube

Aleutská expedice pokračuje

Vědci v aleutských hlubinách kromě skvrnité rybky-plže zpozorovali i další druhy vzácných mořských živočichů. Mezi nimi je například obrovský oranžový mořský pavouk Colossendeis colossea. Je velký až padesát centimetrů. Žije v hloubkách od dvou do téměř čtyř kilometrů. Živí se mušlemi, sasankami a jinými bezobratlými živočichy. O jiných spatřených druzích zatím vědci více informací neposkytli. Ale věřme, že až svůj výzkum dokončí, tak se s veřejností o další zajímavosti a případné unikátní objevy podělí.

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.dailymail.co.uk, www.dnaindia.com