Dívka s pozoruhodnou fyzickou konstrukcí přišla na svět v květnu roku 1868 v americkém státě Tennessee a většinu života pak prožila v Texasu. S dvojími pohlavními a vyměšovacími orgány a dvěma páry nohou ihned vzbudila zájem lékařů, kteří ji důkladně vyšetřili. Ukázalo se, že holčička je jinak zcela zdravá a silná - ve třech týdnech už vážila 4,5 kg a duševně se vyvíjela zcela normálně.

Chodit se naučila po vnějším páru nohou, zatímco ten vnitřní zůstal slabší a Myrtle se na něm neudržela. Protože lidské anomálie byly v 19. století velice vyhledávanou kuriozitou, ve svých 13 letech se stala hvězdou tzv. panoptika a proslavila se v celé Americe. Pamflety ji popisovaly jako "živoucí div světa" a přezdívaly ji "čtyřnohá dívka z Texasu".

Vědce však nejvíce fascinovalo uspořádání jejích pohlavních orgánů, které mohli blíže prozkoumat poté, co se provdala a otěhotněla.

Když jí doktor Lewis Whaley sdělil, že se plod nachází v její levé děloze, nechtěla mu prý věřit. "Kdyby to bylo na pravé straně, tak bych řekla, že můžete mít pravdu," odpověděla mu. Z tohoto komentáře pak odborníci usoudili, že Myrtle zřejmě preferovala sexuální styk na pravé části těla.

Ve třetím měsíci těhotenství čtyřnohá žena vážně onemocněla, a lékaři se proto rozhodli provést interupci. I přes tento zákrok Myrtle později odrodila pět zdravých dětí.

Po mládí stráveném vystupováním na "freak shows" se konečně usadila a žila normální život vdané ženy. Když v roce 1928 zemřela, její rodina nechala rakev zalít betonem, aby ostatky čtyřnohé Myrtle nezlákaly zloděje, které by napadlo je odcizit a prodat na vědecké účely.