Záhada italských ďáblových stop je však odhalena, a definitivně je vyvráceno tvrzení, že by patřily jednomu druhu hominidů. Ukázalo se, že za nimi stojí neandrtálci. Takže žádný ďábel, ale dávný člověk.

Identifikace 14 otisků rukou a nohou však změnila pohled na věc. K dispozici bylo vědcům celkem 80 otisků, z nichž vědci identifikovali nejméně pět odlišných jedinců, včetně jednoho s poměrně velkými chodidly. Tým porovnal otisky nohou s otisky jiných archaických lidí. I když byly podobné chodidlům jedinců pohřbených v 'jámě kostí' Sima de Los Huesos" ve Španělsku, je velmi pravděpodobné, že se jednalo také o neandrtálce, kteří prosperovali v Eurasii přibližně do doby před 40 000 lety.

Na dokument se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Původní teorie vyvrácena

Až do roku 2003 vědci předpokládali, že stopy patří hominidům. Vědecký tým vedený Adolfem Panarellem je ve své době označil za nejstarší známé otisky hominidů mimo tehdejší Afriku. V té době se předpokládalo, že první lidé chodili po ochlazeném pyroklastickém proudu a tyto otisky pak zakryl sopečný prach. Poté byly jejich stopy v 17. století odhaleny na svahu vyhaslé sopky Roccamonfina v italské Kampánii.

Nečinná sopka odhalila otisky nohou a rukou

Sopka v Kampánii je již nejméně 50 000 let nečinná. Zato činnost kolem ní je velmi rušná, protože se zde vědci dlouho snažili odhalit původce stop, ale i otisků rukou. Byly zde odhaleny tři sady otisků, z nichž jeden měří na délku zhruba 22 cm a na šířku 11 cm. Tyto otisky jsou v pozoruhodném stavu a jsou staré až 385 000 let. Právě skutečnost, že mezi otisky nohou byly nalezeny také otisky rukou, naznačovalo, že jde o hominidy, kteří se snažili udržet rovnováhu, když se pohybovali po svahu.

Ďáblovy stopy už nejsou záhadou – teorie se proměňovaly

Místní obyvatelé stopy nazývali Ciampate del Diavolo neboli ďáblovy stopy. Ve hře byl nejen satan, ale i peklo, protože se lidé domnívali, že otisky vznikly v době, kdy byly svahy sopky roztavené. Tudíž je jasné, že po rozžhavené lávě a skále může chodit jen ďábel.

Odtud se vzala i dlouho přijímaná teorie místních, že stopy jsou dílem ďábla, který se přes sopku dostával z pekla na zem.

Nakonec se však ukázalo, že sopka byla pravděpodobně svou polohou důležitým místem pro archaické lidi. Erupce je děsily i lákaly, takže je možné, že zde vznikla jakási stará „katastrofická turistika“, kdy se lidé snažili přijít záhadě na kloub. Poslední sada nalezených otisků naznačuje, že jedinci neutíkali od sopky, ale běželi po ní vzhůru. Neutíkali tedy do bezpečí, ale vystavovali se nebezpečí a sopku pravděpodobně navštívili jen několik hodin po jejím výbuchu.

Studie pak skutečně potvrdila, že se nejednalo o hominidy, ale skutečné předchůdce člověka.

Zdroj: Youtube

Protože otisky vznikaly po dlouhou dobu, mohl je zhotovit jeden z několika druhů raných lidí. Ve hře jsou tak Homo heidelbergensis, neandrtálec, denisovan a další druhy tehdejších obyvatel oblasti a Země.

Zdroje:

www.ancient-origins.net, en.wikipedia.org/wiki/Devil%27s_Footprints, www.iflscience.com