Attenborough přichází s důrazným varováním, že čas pro planetu běží. Jde sice o osobní film, je v něm však řada politických aspektů. V Attenboroughově hlase je víc než kdy jindy vedle klidu cítit i naléhavost se spoustou emocí. Nechybí ani oči zalité slzami.

Strašný scénář pro Zemi

Tento dokument bychom mohli nazvat třeba "Umírající planeta". Je to jakási krátká, za to dosti výmluvná a šokující 80minutová lekce o globálním oteplování.

Nechybí povinná dramatizace Attenborougha jako chlapce v krátkých kalhotách sbírajícího zkameněliny. A samozřejmě záběry, kde je zachycen jako srdečný mladík, který se válí s malými gorilami ve Rwandě. Tehdy nevěděl, jak truchlivě říká, jak velké škody na planetě pácháme.

Statistiky na obrazovce jsou brutální. Záběry "před" a "po" jsou ještě horší. Předtím: orangutani houpající se v deštném pralese na Borneu. Po: žádný prales, jediný orangutan pokoušející se vyšplhat po kmeni stromu, který už žádné větve nemá.

Ale když už si myslíte, že vás film zasype bezútěšností, Attenborough do něj vpustí světlo. Jeho poselství v závěrečných 30 minutách je, že není pozdě, pokud budeme jednat tady a teď. Pokud nechceme, aby divočina nadobro zmizela, musíme zastavit růst světové populace. Vytvořit zóny pro rybolov. Přestat jíst maso.

Nejde ale o záchranu planety jako takové. Jde především o záchranu lidstava. Tedy, nás samotných.

Mizení divočiny

Žijeme v době, kdy už nic není bezpečné. Můžeme nejen v moři, ale také na souši zabít téměř cokoli, co si usmyslíme. Navíc je tento fakt mohdy hybnou silou výdělku, který za to lidé dostanou. Často však pácháme zlo jen tak.

Zdroj: Youtube

Neexistuje žádné mezinárodní právo, které by zabránilo ubližovat planetě a tím ničit lidstvo jako takové. K velkému překvapení nás však náhle zjišťujeme, že fauna ani flóra oceánů a moří už není tam, kde bývala. Tato místa začínají být prázdná.

Ani to však není vše. Coronavirus nebyl podle Attenborougha jedinou pandemií, která zahýbala s lidstvem. Existuje možnost nárůstu podobných onemocnění, která budou mít důsledky pro každého z nás.

Lidé tak musí převzít zodpovědnost za své činy. Musí si být plně vědomi, že jejich postup je často více ničívý, než nápomocný. Musí vědět, že zdroje naší planety nejsou zas a znovu obnovitelné a to, co pro jednou zničíme, může navždy odejít z povrchu zemského.

Zdroje:

atalayar.com

www.mirror.co.uk

www.npr.org