Coby armádní právník Harmon Rabb Jr. hájil nevinné a potíral bezpráví. Stejnou image Mirka Dušína má herec také v soukromí, přesto se i v jeho minulosti najdou dost divoké momenty.

Potupný návrat
Měl to nejobyčejnější příjemní, jaké lze Severní Americe mít – Smith. Narodil se 21. září 1960 v kanadském městě Milton jako druhý ze tří synů. Rodiče mu dali jméno David, a když se dostal do puberty, začalo to mezi nimi jiskřit. Mladík, který velkou část dětství strávil u příbuzných na Bahamách, měl jasnou představu o budoucnosti. Opustí střední školu a stane se rockovou hvězdou. Asi uhodnete, co mu na to rodiče řekli.

Maminka Pat pracovala jako úřednice, tatínek Arnold prodával topení, což zní dost výhrůžně. David se přesto brunátného otce nezalekl a s kamarády utekl ze školy i z domova. Několik let hrál v rockových a punkových barech, ale bez většího úspěchu. Přivydělával si jako vrátný nebo dělník v továrně na opasky, ale nakonec mu nezbylo než v 19 letech nasadit schlíplý výraz a vrátit se do obyčejného života. Dokončil střední školu a nastoupil na polytechnickou univerzitu v Torontu, kde se paradoxně zamiloval do herectví. Divadelní kroužek měl totiž mezi nepovinnými předměty.

Život v chudobě
Že je na správné cestě, si potvrdil v roce 1983, kdy dostal cenu pro netalentovanějšího divadelního herce. O tři roky později se objevil ve třetím díle Policejní akademie a následovaly další role v televizních seriálech. A protože už jeden herec David Smith existoval, začal vystupovat pod dívčím příjmením své matky.

Na slušnou obživu to ale nestačilo. Když si v roce 1992 bral o tři roky mladší herečku Nanci Chambers, měli velmi skromný obřad. Proto si ho zopakovali o šest let později, kdy už byl David díky seriálu JAG slavný a bohatý. Za družičku jim šla jejich šestiletá dcera Stephanie (*1993). Později k ní přibyl ještě syn Wyatt (*2003).

Seriál JAG měl po první sérii kvůli nízké sledovanosti namále, ale nakonec se vysílal deset lež až do roku 2005. Z Davida se stal sexuální idol, v roce 1996 se dostal na seznam 50 nejkrásnějších lidí světa. „Poslala mi dopis i devadesátiletá fanynka. Prý kdyby byla o třicet let mladší, musel bych se před ní mít na pozoru," smál se David.

Od přírody je spíše plachý, proto před popularitou utíká na svůj ranč v africkém stylu nedaleko Palm Springs nebo na letní sídlo na Bahamách. Věnuje se triatlonu, běhá maratony a vyznává zdravý životní styl. Nevynechává ani herectví, ale jde především o televizní projekty, které už nemají takový úspěch. Nyní má však před sebou natáčení životopisného filmu Trumbo, kde má hrát Johna Waynea. Tam svou 192 centimetrů vysokou postavu určitě uplatní.