Konfuciánská morálka podporovala rodinu s ctnostnými dcerami a věrnými manželkami. Pokud tedy některé klany chtěly sňatkem svých potomků upevnit nově vzniklou alianci, zvolily svatbu podle konfuciánských zásad. Tento směr vyznávali zejména lidé z vyšších společenských vrstev a pak také úředníci na císařském dvoře nebo zaměstnanci univerzit.

Naopak taoismus a tantrický směr v buddhismu popoháněl k sexuálním aktivitám a poučoval ženy, jak mají muže stimulovat svými esencemi a svou životní silou. Taoismus pracoval s teorií, že mužské semeno a ženský poševní sekret mají schopnost prodloužit život. Je-li zabráněno ejakulaci, doputuje semeno do mozku a výrazně ho posílí. Pokud dosáhne partnerka několikanásobného orgasmu, je její poševní sekret muži rovněž ku prospěchu, protože z něj prýští životodárná síla.

Taoismus znamenal všeobecné povzbuzení sexuálního života, povzbuzoval k sexuálnímu životu v manželství i mimo něj a zastával se placených sexuálních služeb. Není divu, že se mezi prostitutkami těšil velké oblibě.