Při pohledu na obrazy renesančních mistrů si nelze nevšimnout, že zobrazené ženy nemají na nohou viditelné chloupky, a mnohým dokonce chybí i obočí. Sama věhlasná Mona Lisa má obočí jen lehce naznačeno, což historiky přivedlo k domněnce, že v renesanční Itálii obočí nebylo v módě a dámy si ho holily či depilovaly.

Chlupatá rovná se ošklivá a hádavá

Při bližším zkoumání tohoto fenoménu zjistíme, že nešlo jen o módu. "Žena, která má hodně ochlupení na těle a na obličeji je spíše horké a suché povahy. Bývá samozřejmě také inteligentní, ale zároveň je nepříjemná a hádavá, svalnatá, ošklivá, má hluboký hlas a často trpí neplodností," napsal v roce 1575 španělský lékař Juan Huarte.

Z tohoto zápisu můžeme usoudit, že ženy s nadměrným ochlupením byly považovány za mužatky, které vykazovaly vlastnosti tradičně přisuzované mužům. Žena s mužskými znaky nemohla být žádoucí ani plodná, neboť schopnost počít a odnosit dítě se přisuzovala ženám ryze femininích rysů.

Toto pojetí má kořeny už v antice, která mužům přisoudila "horký a suchý" temperament, kdežto ženy považovala za stvoření "vlhká a studená". Odchylky od této normy byly vnímány jako nemoc, kterou bylo potřeba léčit.

Kočičí trus a arsenik

Tělesné ochlupení patřilo mezi ryze mužské znaky, jež na ženách působily odpudivě. Jak se ale dámy mohly chloupků ve své době zbavit?

Profesorka Jill Burke z univerzity v Edinburghu cituje recept z roku 1532:

"Ve vodě svař pintu arseniku s osminou pinty nehašeného vápna. Jdi do lázní nebo horké místnosti a směsí si potři oblast, kterou chceš depilovat. Jakmile na kůži pocítíš horkost, rychle směs smyj horkou vodou, aby se spolu s chloupky neodlouplo i maso."

Jednoho by napadlo, proč si renesanční dámy rovnou nepolévaly nohy kyselinou... Na jejich obranu je však třeba připomenout, že arsenik se v renesanci využíval v kosmetice poměrně běžně.

O poznání jemnější depilační směsí byla pasta připravená z octa a kočičího trusu. Příjemnou vůni květin ale za sebou nejspíš nezanechávala... V každém případě bychom měly být vděčné za sortiment, který nám nabízejí dnešní drogerie.

Zdroje: https://www.theguardian.com/, https://www.smithsonianmag.com/