V Turecku, v okrese Kiziltepe v jihovýchodní provincii Mardin byl při vykopávkách nalezen kamenný vůz se dvěma nápravami a čtyřmi koly. Tvar této starověké hračky připomíná traktor a je možné, že je autíčko staré až 7500 tisíce let, čímž se stává dokonce starší, než bylo 5000 let staré auto nalezené v tureckém Sogmataru.

Nálezy těchto prastarých vozítek dokazují, jak dávno již lidé znali existenci kola.

Na video o nejstarším autíčku se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Kolo samotné je staré několik tisíc let

Archeolog Marin Dinu napsal první ucelený přehled modelů kol z doby měděné ve své studii "Hliněné modely kol objevené v kulturách staré Evropy doby měděné poloviny 5. tisíciletí př. n. l.". Ve svém díle upozornil, že používání kolových vozidel tak lze datovat mnohem dříve, než se dosud předpokládalo, což potvrdily i vykopávky v Turecku.

Ty odhalily, že naše fascinace kolečky na hraní je stará několik tisíc let. Archeolog Mesut Alp říká, že autíčko na hraní vyrobené z kamene pochází z pozdní doby kamenné a podle ředitele pro kulturu a cestovní ruch města Mardin, Davuta Beliktaye, je auto jako kopie dnešních automobilů.

Jedná se jen o další nález, který prokazuje, že kola byla známa na většině území Evropy a Anatolie již od počátku 4. tisíciletí př. n. l.

Nyní autíčko, předtím minivůz

Přesto je nejzajímavějším předmětem starobylá hračka v podobě auta. Někteří naznačují, že se nejedná o automobil, ale spíše o vozítko. Vozíky však mají obvykle jen dvě kola a jsou taženy zvířetem.

Dřívější nález ze Sogmataru zase koresponduje s myšlenkou, že místo bylo domovem Mojžíše, když utíkal před faraonem. Kromě vozítka starého 5000 let zde byla objevena i celá řada hrobek, včetně dětského hrobu, v němž byl minivůz nalezen. Díky těmto vykopávkám pak máme ještě ucelenější představu o tom, jak žily starověké civilizace a jak si hrály malé děti.

"Vykopávky v této oblasti pokračují se souhlasem ministerstva. V části nekropole, v hrobové místnosti, jsme nalezli hračkový kočár, který patří do doby bronzové a o němž se předpokládá, že byl vyroben pro děti králů nebo vůdců. Tento nález je pro nás velmi důležitý, protože ukazuje estetické a kulturní chápání tohoto období. Předmět bude vystaven v největším muzejním komplexu v Turecku, v archeologickém muzeu v Sanliurfa. Věříme, že při vykopávkách najdeme ještě další důležité věci," uvedl tehdy vedoucí vykopávek v Sogmataru a ředitel muzea v Sanliurfa, Celal Uludag.

Nejen auto

Mezi nálezy v turecké oblasti Kiziltepe byly také panenky na hraní a píšťalky vyrobené z kamene, které jsou dosud funkční, a to i přes jejich stáří odhadnuté na 5 až 6 000 let. Nejcennějším nálezem ale přesto zůstává starověké autíčko na hraní, které je nyní uložené v Mardinském muzeu.

Archeologický záznam obohatily nové kategorie důkazů.

Otázkou tedy zůstává: Je toto malé starověké autíčko snad nejstarším důkazem existence kola? Žádný podobný nález totiž dosud nebyl učiněn, ač důkazy o starověkých znalostech kola lze nalézt i v jiných časových obdobích, jak nám dokládají například i skalní rytiny, hrstka modelů vozů a vyobrazení vozů vyrytá na hliněných nádobách.

Zdroje:

www.ancientpages.com, humansbefree.com, www.dailymail.co.uk