O půl století později

Pravděpodobně nejzáhadnější zbraní druhé světové války, která navždy zůstala ve fázi vývoje, je Die Glocke, nazývaná díky svému tvaru zvon. Vůbec poprvé se o ní zmínil Igor Witkowski ve své knize Prawda o Wunderwaffe z roku 2000. O zvýšení popularity této nacistické zbraně se pak zasloužili nejrůznější spisovatelé v čele s Nickem Cookem. Jak je možné, že se o Die Glocke poprvé veřejnost dozvídá 55 let po konci druhé světové války?

Jak ve své knize Witkowski tvrdí, informace o Die Glocke získal s přepisem výslechu důstojníka SS Jakoba Sporrenberga. K tajným spisům se dostala polská rozvědka až s velkým odstupem času.

Zmrazí krev, rozloží tkáň, vypaří člověka

Podle výpovědi Sporrenberga se na Die Glocke začalo pracovat v roce 1942. Za enormní rozpočet 150 milionů marek (což dnes vychází na cca 115 mld. Kč) vystavěli nacisté v Sovích Horách základnu Die Riese, obrovský komplex s podzemním bludištěm chodeb a laboratoří. Na jeho stavbě se podílelo 13 000 vězňů z koncentračního tábora Osvětim.

Prototyp zbraně byl vysoký až 4,6 metru a měl průměr 2,7 metru. Vyroben z těžkého kovu, uvnitř schovával dva válce naplněné záhadnou substancí pojmenovanou Xerum 525. Sporrenberg ji popsal jako nafialovělou látku podobnou rtuti.

Působnost zvonu po jeho „aktivaci“ údajně dosahovala 150-200 metrů. Válce uvnitř konstrukce rotovaly a vytvářely radioaktivní paprsky vysílané do okolí, které měly člověku okamžitě zmrazit krev nebo způsobit rozklad tkání. Během pokusů pak údajně zmizelo sedm z devíti vědců, jejichž vypaření se přisuzovalo právě účinkům Die Glocke. Zvon měl také fungovat jako zdroj antigravitačního pohonu, k zemi byl totiž přikotven tlustými a těžkými řetězy.

Stroj na cestování časem

Tak jako u většiny Wunderwaffe se i nacistický zvon nedožil své premiéry. Alespoň ne pro veřejnost; Podle Witkowského byl zvon použit na místě ruin tzv. Kamenného kruhu, který leží jen pár kilometrů od výzkumného centra Die Riese. Tam se měla testovat jeho antigravitační účinnost. Tato teorie ovšem není ničím podložená.

Nástroj, který se podle nadějí vedení Třetí říše měl zasloužit o světovou nadvládu, tak dnes hlavně účinkuje jako oblíbené téma konspiračních teorií a mnoha fantaskních příběhů, kde autoři mimo smrtících vlastností přisuzují zvonu i schopnost cestování časem.