Uprostřed jezer, mlhy, sněhu a chladu poloostrova Kola, hluboko za polárním kruhem, se nachází sovětská výzkumná stanice. Nevypadá vábně – na první pohled je to jen rozpadající se budova, jejíž betonovou podlahu zakrývá zrezivělá a těžká kovová čepice. A pod ní je vstup do pekla. Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Teplo a finanční problémy

Vrt začal být hlouben v 70. letech 20. století v Pečengském okrese v Murmanské oblasti Sovětského svazu. Během dvaceti let se vědci dostali do hloubky více než 7,5 kilometru, než museli kvůli teplotě dosahující až 180 stupňů vrt zastavit. Dosud není jasné, jak teplotní problém překonat. K tomuto datu se jednalo o nejinvazivnější, respektive nejhlubší vrt, jaký byl kdy v zemské kůře vykopán. Kromě teploty jej zastavila i finanční nestabilita projektu.

Díra do pekla přinesla svědectví

Ani tak ale nebylo kopání marné. Vědci například zjistili, že v hloubce 12 kilometrů v zemské kůře se nachází voda, přestože se to dříve považovalo za nemožné. Podél trasy vrtů byla v podzemí nalezena voda ve velkém množství a dokonce bylo zjištěno, že i horniny obsahují vodu. Když inženýři řezali do země, museli si pořídit nový vrtný stroj. Před zahájením vrtání vědci spočítali, že trubky budou potřebovat asi milion kilogramů. V kontinentální kůře Baltského štítu je asi ve třech čtvrtinách otvor. Na dně se dostává do archeánských hornin.

Kromě toho nalezli vědci v hloubce kolem 7 kilometrů i 24 nových druhů dávno mrtvých jednobuněčných organismů. Získali přístup k horninám starým 2,7 miliardy let. Nejneočekávanější věcí, která se stala, bylo, že vědci ve vrtu našli helium, dusík, vodík a oxid uhličitý. A navíc dali i místo spekulacím: Místní obyvatelé tvrdí, že díra je tak hluboká, že je v ní slyšet křik lidí mučených v pekle.

Pekelná fakta o díře do Pekla?

Pokud byste do díry spadli, trvalo by vám asi 3,5 až 4 minuty, než byste se dostali na dno. Samotný vrt Kola má průměr 23 centimetrů a je hluboký 12 262 metrů, což z něj dělá nejhlubší bod na Zemi vytvořený člověkem. Je vyšší než nejvyšší budova světa Burdž Chalífa, i hlubší než místo, kde je pohřben Titanik.

Spousta zemí soupeřila o prvenství, kdo se provrtá nejhlouběji do zemského pláště.

V tomto období bylo zahájeno mnoho dalších podobných projektů. V roce 1957 byl například zamýšlen v Tichém oceánu v Mexiku s názvem Projekt Mohole, který byl ale hned na počátku opuštěn.

Poté se v 90. letech němečtí vědci dostali pod povrch do hloubky asi 9,6 km, kde narazili na seismické desky a teplotu přesahující 300 stupňů. A pak proběhl ještě jeden pokus o prokopání se na dno oceánu, ale ani ten nevyšel.

Kola je celosvětově nejhlubší a nejdelší vrt, již téměř 20 let. V roce 2008 byl vytvořen nový rekord v Kataru, kde byla vyvrtána díra v hloubce asi 12 289 m.

V současnosti se o překonání tohoto rekordu pokouší Japonsko.

Vrt Kola zůstává dodnes uzavřen.

Zdroje:

www.thesun.co.uk

www.mapsofworld.com

kidadl.com