V těžební oblasti na severu země byla objevena podivná zvětšující se díra. Vědci nyní zkoumají, co je zač.

V Chile se objevil obří kráter v zemi a pořád se zvětšuje

Chilská média ukázala letecké snímky objevené propadliny. Ta byla nalezena na pozemcích provozovaných kanadským měděným dolem Lundin Mining LUN.TO. Místo nálezu je asi 665 kilometrů severně od hlavního města Santiaga.

Díra široká asi 25 metrů se objevila ve venkovské oblasti u města Tierra Amarilla. To leží necelých 700 km severně od hlavního města Chile. Jen pro srovnání, například Bílý dům je dlouhý asi 25 metrů.

Když se Národní služba pro geologii a hornictví (Sernageomin) o propadu dozvěděla, vyslala do oblasti odborný personál, uvedl v prohlášení ředitel agentury David Montenegro.

V prohlášení se dále uvádí, že ke dnu je vzdálenost téměř 200 metrů a že tam nebyly zjištěny žádné materiály. Jediné, co vědci na dně propasti objevili, byla jakási nádrž naplněná vodou.

Starosta obce Tierra Amarilla Cristobal Zuniga místním médiím řekl, že propad je důsledkem nevědomé a neměřené těžební činnosti, která se v oblasti provádí.

Vědci vůbec nechápou, co to znamená

"Jedná se o největší propadlinu, kterou jsme v poslední době zaznamenali. Jsme velmi znepokojeni, protože je aktivní a stále se zvětšuje. Naše komunita to nikdy neviděla," řekl Zuniga.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Sernageomin informoval o uzavření oblastí od vstupu na pracoviště dolu Alcaparrosa, které se nachází v blízkosti propadliny.

Společnost Lundin Mining na žádost o komentář okamžitě nereagovala. Společnost Lundin Mining vlastní 80 % pozemků a zbytek patří japonské společnosti Sumitomo Corporation.

Místní úředníci skutečně vyjádřili obavy, že důl Alcaparrosa mohl být kdysi zatopen vodou a tím destabilizovat okolní půdu. Bylo by to "něco zcela neobvyklého", řekl místním médiím Zuniga.

Podivná díra v Chile však není jediným nálezem tohoto druhu. Podobná byla nalezena v Číně. Měřila přibližně dvěstě metrů a nacházel se v ní prastarý les, v němž údajně žijí nové druhy.

Propadliny se ale také objevily v Indii. Právě tam byl nalezen jakýsi kráter, který dokázal pohltit auto. Záznam byl natočen na video jedním z návštěvníků Bombaje. Video se záhy stalo virálním.

Zdroje:

www.reuters.com

www.livescience.com

www.esquireme.com