Zdraví prospěšný
Černý rybíz se řadí mezi bobuloviny, které najdeme na každé zahrádce. Kromě přímé konzumace a dalších pochutin, které z černého rybízu běžně vyrábíme, bychom neměli opojímet jeho zdravotní benefity.
Černý rybíž neboli Ribes nigrum obsahuje celou řadu pro tělo důležitých vitamínů a minerálů. Najdeme v něm vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6 a provitamín A.
Z minerálů pak obsahuje především vápník, železo, mangan, draslík, zinek. Černý rybíz je cěnený zejména pro vysoký obsah vitamínu C, kterého obsahuje až 3x více, než jeho dva příbuzní - červený a bílý rybíz.
Černý rybíz je také bohatým zdrojem rutinu, látky, která zlepšuje stav cévních stěn. Pokud ve vašem tělem dochází ke zvápenatění tepen neboli ateroskleróze, je pro vás černý rybíz tím pravým ořechovým, co vám pomůže.
Zdravotní účinky černého rybízu jdou ale mnohem dál, než je ateroskleróza. Nápomocný vám bude při léčbě křečových žil, pomůže také při křehkosti a lámavosti cév.
Likvidátor zánětů
Černý rybíz je vyhlášeným likvidátorem zánětů našeho těla. Obzvláště účinný je pak především při zánětech kloubů.
Zdravotní přínosy černého rybízu:
Využít jej můžete jako doprovodnou léčbu při onemocnění dnou a jakékoliv formě revmatismu. Černý rybíz je v tomto směru skutečným zázrakem.
Zlepšuje kvalitu očí a zrak obecně. Černý rybíz lze použít také v případě, že máte horečku a nechcete používat běžné léky na její sražení.
Obecně platí, že pravidelná konzumace černého rybízu zvyšuje obranyschopnost našeho těla. Černý rybíz rychle zatočí s nachlazením a chřipkou.
Konzumovat jej můžete přímo, tedy v podobě bobulí. Přesně tak, jak jste zvyklí. Využít ale můžete také léčivého potenciálu jeho listů, ze kterého si můžete připravit nálev.
Na jeho výrobu budete potřebovat 2 čajové lžičky listů, které zalijete 250 mililitry vroucí vody, necháte 10 minut louhovat a poté až třikrát denně pomalu popíjíte.
Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.rybizak.cz, www.awashop.cz