Psal se rok 1931 a rybáři vyrazili vstříc pracovnímu dni. U břehů Nizozemska spustili svou novou moderní tralovou síť a vlekli ji po dně. Když ji vytáhli, mezi těly platýsů, mořských jazyků a dalších ryb dopadl hlučně na palubu obrovský kel. Následně se z vody vynořily také pozůstatky jelenů, lvů a dalších zvířat.

O několik let později palentolog-amatér Dick Mol rybáře poprosil, aby mu kosti nosili a prozradili mu přesnou lokalitu výlovu. Průlom nastal v roce 1985, kdy mu kapitán jedné lodi přinesl lidskou čelist s dochovanými stoličkami. Následná radiokarbonová analýza prozradila, že je stará 9 500 let.

Doggerland

Tento nález přitáhl pozornost britských a nizozemských archeologů a paleontologů, kteří se s nadšením vrhli do pátrání po ztracené civilizaci. Ukázalo se, že „evropská Atlantida" sahala od severu Skotska, přes východní pobřeží Británie k pobřeží dnešního Nizozemska, Německa a poloostrova Jutsko. Spojovala tak dnešní Britské ostrovy s kontinentem. Území tvořila zvlněná krajina bohatá na bažiny, jezera a řeky.

Příběh začátku konce Dodggelandu se začal psát před asi 18 000 lety, kdy hladina moře kolem severní Evropy byla o 122 metrů níže než nyní. S postupným oteplováním a ustupováním ledu začala zvířata migrovat na sever a západ. Za nimi šli také lovci a sběrači.

Archeolog Vincent Gaffney je přesvědčený, že na konci doby ledové nabízel Dodggeland vynikající podmínky pro lov a rybaření a stal se tak významným evropským centrem. Řada badatelů také předpokládá, že tuto oblast obývala vyspělá kultura. Dokazují to nálezy, jako například pazourkový nůž s rukojetí z břízy nebo úlomky lidské lebky ozdobené rýhami. Ta se pravděpodobně používala při pohřebních rituálech. Pod hladinou by se měly nacházet nejen další historické artefakty z každodenního života, ale také pozůstatky megalitických svatyň, pohřebišť a dalších posvátných míst.

Bájná Atlantida v Evropě

„Mnozí věří, že Doggerland obývaly ve střední době kamenné desítky tisíc lidí. Jejich domovy byly pohřbeny pod vlnou tsunami, jež způsobil sesuv půdy v Norsku," říká americká záhadoložka April Holloway. Této katastrofě však předcházelo postupné a dlouhodobé stoupání mořské hladiny. Většina obyvatel tak měla naštěstí čas přemístit se na bezpečnější území.

Zdroj: Youtube

„Příběh Doggerlandu ukazuje, jak destruktivní může být změna klimatu. Ta, kterou vidíme dnes, je způsobena člověkem. Její účinky však mohou být stejně zničující jako před tisíci lety. Pod vodou se může objevit oblast nacházející se 60 km od pobřeží," varuje Dr. Sasja van der Vaart-Verschoof z Národního muzea starožitností v Leidenu v jižním Holandsku.

Zdroj:

www.national-geographic.cz, www.theguardian.com, www.enigmaplus.cz, www.sciencemag.cz, www.internetweek.cz