Cestování je v letošním roce zase o něco jednodušší. Alespoň tedy do vybraných zemí. Přestože například Velká Británie, Španělsko a Nizozemsko nadále zůstávají mezi zeměmi s největším rizikem nákazy, zbytek Evropy je v případě pandemie na velmi dobré cestě.

Do Řecka jen s antigenním testem

Mezi nejpopulárnější dovolenkové destinace patří bezesporu Řecko, které návštěvníky láká na krásné pláže, chutné jídlo i bohatou historii. Od pondělí 21. června je možné do Řecka vyrazit jen s antigenním testem provedeným maximálně 48 hodin před překročením řecké hranice. PCR test tak již nebude nutný. Jak uvádí web Novinky, nově také nemusí negativní test předkládat děti mladší dvanácti let.

Nadále však pro všechny platí povinnost před vstupem do země vyplnit elektronický formulář PLF (Passenger Locator Form). Lidé se zároveň musí prokázat potvrzením o negativním antigenním testu či provedené vakcinaci, to ale jen v případě, že obdrželi již druhou dávku vakcíny alespoň před 14 dny. Další možností je potvrzení o prodělaném covidu, které je platné dva až devět měsíců od data na něm uvedeného a bylo vydáno po uplynutí 30 dnů od prvního pozitivního testu.

Nízké riziko nákazy

V minulém týdnu udělilo i Chorvatsko Čechům velmi příznivé podmínky pro cestování. Ti tak mohou do země vyrazit zcela bez testu. Při návratu zpět domů je ovšem test potřeba.

Do některých zemí lze pak cestovat prakticky stejně jako před vypuknutím pandemie. Cestující nepotřebují test či doklad o očkování pro cesty tam ani zpět. Mezi takové země patří například Albánie, Baleárské ostrovy, Bulharsko, Itálie, Německo, Polsko či Slovensko. Seznam všech zemí a omezení, která se jejich návštěvy týkají, je k nalezení na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.