V Číně byla nalezena obrovská zkamenělá lebka, nad kterou si vědci lámou hlavu a musí "přehodnotit" evoluci člověka. Dračí lidé žili v severovýchodní Číně. Samozřejmě nejen tam, ale právě zde byl roku 1933, v Harbinu, učiněn nález lebky dračího člověka starý nejméně 146 000 let. Za objevem stojí britský výzkumný tým vedený profesorem Chrisem Stringerem z londýnského Přírodovědného muzea. Právě tento profesor se domnívá, že se jedná o jednu z nejdůležitějších fosilií, nalezených v moderní době. Díky ní totiž byla objevena zcela samostatná větev lidstva.

Na dokument o dračích lidech coby přímých předchůdcích člověka se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Velké hlavy i mozky

Homo longi (z čínštiny pak právě Dračí lidé) jsou ztracenou sesterskou linií, která mohla být díky nálezu neobvykle zachovalé části lebky lépe prozkoumána. Vědci dokonce tvrdí, že nález této lebky patří k nejlépe zachovaným fosiliím vůbec. Díky tomu je možné říci, že dračí lidé měli velké oční důlky se silnými hřebeny na obočí. Byli mohutní a robustní. Měli také široká ústa a nadměrně velké zuby. Celkově všechny typy ukazují na to, že byli mixem mezi primitivními a moderními lidmi, představovali tedy přechodnou fázi vývoje lidstva.

Dračí lidé byli podle všeho oddělenou linií, která měla svůj vlastní několik set tisíc let dlouhý vývoj, ale na jeho konci vyhynula. I přesto se ale zdá, že se dračí lidé podobali Homo sapiens dokonce ještě více než neandertálci. Tito lidé měli velké hlavy a obrovské mozkovny, srovnatelné s našimi.

Tajemný život dračích lidí

Přestože lebka je úžasně zachována, v místě jejího nálezu nebyly objeveny řádné předměty, díky kterým bychom se dozvěděli více o životě dračích lidí.

Lebka byla navíc nějakou dobu skryta. Nalezl ji totiž již v roce 1933 stavební dělník při stavbě mostu přes řeku Černého draka v době, kdy byla Čína okupována Japonci. Nález proto raději skryl na dně rodinné studny a dlouho o něm mlčel. Až před smrtí se podělil se svou rodinou, která tak po 80 letech lebku předala policii, následně vědcům.

Ti ji však neuměli nejprve přesně zařadit, protože na území Číny se s ohledem na její velikost našla spousta nejrůznějších fosilií. Jak se ale ukázalo, šlo o zcela samostatný druh, který byl pak pojmenován podle řeky, kde ji muž našel.

Debata mezi vědci, zdali jde o neandertálce, denisovana anebo předchůdce moderního člověka, pak nakonec byla uzavřena, přestože se dodnes někteří kloní spíše k verzi, že šlo o lebku denisovana (ti byli nalezeni v Rusku) anebo předchůdce neandertálce, což spíše směřuje do Izraele anebo Levanty.

Homo longi je však již zapsán do naší historie jako nepopiratelný článek evoluce.

Zdroje:

edition.cnn.com, www.theguardian.com, nypost.com