Když odmítla nabídku sňatku, přítel ji zbil tak, že si pro něj přišla policie. Farrah se pak ještě ráda vrátila k osudovému muži svého života. S hercem Ryanem O´Nealem následně čelili krutému osudu, kdy se oba strachovali o život.

Arabská inspirace

Co to máš za křestní jméno? Takovým otázkám čelila Farrah v podstatě celý život. Na svět přišla 2. února 1947 ve městě Corpus Christi v Texasu. Sama tvrdila, že jméno vymyslela její matka Pauline. Zatímco starší dceru pojmenovala Diane, u mladší si dala záležet mnohem víc. Farrah prý dobře ladilo s jejím příjmením. Existuje ale ještě druhá verze, v níž je v roli tvůrce otec James. Živil se jako obchodník s ropou, takže přišel do styku s arabskými partnery. Díky tomu narazil na slovo farah, které znamená radost nebo štěstí.

Dívenka dělala svému jménu skutečně čest. V patnácti letech vyhrála první soutěž krásy. Přesto se vydala na texaskou univerzitu studovat mikrobiologii. Po třech letech získala další titul miss a její fotka se dostala do reklamních agentur v Los Angeles. Následovala záplava telefonátů a nabídek na focení, ale trvalo další dva roky, než dostala od rodičů požehnání. Ve 21 letech mohla konečně vyrazit za slávou.

Podezření z nevěry

Podepsala smlouvu na 350 dolarů týdně a trh začaly zaplavovat reklamy s jejím obličejem. Tehdy byla sama, ale to se brzy změnilo. Jako první u ní uspěl o deset let starší komik Tom Smothers. Po několika měsících se po jejím boku objevil herec Lee Majors (*1939), který jí pomohl k prvním filmovým rolím a v roce 1973 si ji vzal za ženu.

Definitivní průlom se jí podařil v roce 1976 a stačila k němu jediná fotka. Vznikla při tvorbě reklamy na jednodílné plavky. Farrah se nejprve sama nalíčila, pak si do vlasů nakapala citronovou šťávu, což mělo účesu dodat lesk a bohatost. „Spotřebovali jsme celkem 40 kinofilmů, takže jsme měli stovky fotek. Farrah ale neomylně vybrala pouze jednu," vzpomínal fotograf Bruce McBroom.

Snímek měl mimořádný úspěch, takže se dostal i na plakáty. Prodalo se jich více než 12 milionů a stal se historicky nejprodávanějším obrázkem na zeď s polonahou dívkou. Farrah díky tomu vydělala více než za všechny své pozdější filmy dohromady.

Mocný producent Aaron Spelling jí vzápětí nabídl roli v seriálu Charlieho andílci a příběhy tří sličných agentek se staly obrovským hitem. Farrah měla najednou popularity až nad hlavu, dokonce se jí kvůli tomu začalo hroutit manželství. Majors začal na její slávu žárlit a brzy se přidalo i podezření z nevěry. Šuškalo se, že Farrah prožila románek s dvacetiletým tenistou Vincentem van Pattenem nebo kolegou Jeffem Bridgesem.
Přestože měla smlouvu na další sérii Charlieho andílků, rozhodla se je opustit, což nadělalo spoustu zlé krve jak ve štábu, tak mezi fanoušky. „Když jsme byli třetí ve sledovanosti, říkala jsem si, že to může být tím, že jsme dobré herečky. Když jsme byli už první, bylo jasné, že je to jen díky tomu, že ani jedna z nás nenosila podprsenku," vysvětlovala svůj odchod.

Skandál v televizi

Její manželství definitivně pohřbilo setkání s Ryanem O´Nealem (*1941), což byl do té doby dobrý kamarád jejího muže. Vztah se slavným hercem byl pro Farrah v mnohém osudový. V roce 1982 se kvůli němu rozvedla, ale nikdy si ho nevzala. Nejspíš i proto, že Ryanova dcera, herečka Tatum O´Neal, byla ostře proti. Přesto mu Farrah v roce 1985 porodila své jediné dítě, syna Redmonda.

Později prokázala i skutečné herecké kvality. Za film Hořící postel (1984) se dočkala nominace na Zlatý glóbus i cenu Emmy. Drama pojednávalo o oběti domácího násilí. Tehdy netušila, že něco podobného ji potká také ve skutečném životě.

V roce 1993 se objevila v hojně sledované talk show Davida Lettermana, kde způsobila poprask podivným chováním a nesouvislým projevem. Posléze se sice omlouvala, že byla pouze velmi nervózní, přesto se o ní začalo říkat, že bere drogy. Ve 48 letech se svlékla pro Playboy, přičemž číslo s jejími fotkami bylo nejprodávanější za posledních deset let. O´Neal to jako jeden z mála mužů neocenil.

Pár se o dva roky později rozešel a Farrah začala randit s kanadským filmařem Jamesem Orrem (*1953). Vztah ale vydržel necelé dva roky, navíc měl dost hořký konec. Orr se už dříve projevoval velmi násilnicky, a když Farrah odmítla jeho žádost o ruku, zle ji ztloukl.

Kontroverzní film

Po čtyřleté přestávce se překvapivě vrátila k O´Nealovi, v čemž pomohl i osud. Farrah tehdy zemřela na rakovinu starší sestra, Ryanovi zase lékaři oznámili, že má leukémii. Nad zákeřnou nemocí po několika letech zvítězil, ale byla to jediná dobrá zpráva, která dvojici čekala. V roce 2005 Farrah pochovala i maminku a rok poté se dozvěděla, že má rakovinu tlustého střeva. Když se zvěst provalila, herečka se rozhodla k nevídanému kroku. Svůj boj o život nechala natočit jako dokument.

Podrobila se alternativní léčbě v Německu, ale marně. V dubnu 2009 zamířila zpět do USA, 7. května lékaři označili její stav za kritický a 15. května celostátní televize odvysílala kontroverzní film pojmenovaný Příběh Farrah. Diváci mohli její poslední dny sledovat prakticky v přímém přenosu. Bylo to naposledy, kdy na sebe strhla rekordní pozornost. Zemřela 25. června, ale její smrt už paradoxně zůstala poněkud stranou zájmu. Ve stejný den totiž odešel i Michael Jackson.

Co ještě nevíte

* Její červené plavky ze slavného plakátu z roku 1976 jsou vystaveny v Muzeu americké historie ve Washingtonu.

* Na motivy plakátu vznikla také speciální edice panenky Barbie.

* Syn Redmond nesl matčinu nemoc velmi těžce. V dubnu 2009 byl souzen kvůli řízení v opilosti a držení drog. Policie zadržela také jeho otce Ryana.

* Několik týdnů před smrtí ji Ryan O´Neal požádal o ruku a podle jeho slov souhlasila.

* Za dokument Příběh Farrah získala posmrtně čtvrtou nominaci na televizní cenu Emmy.