Za rekonstrukcí Hildiny lebky stojí Karen Flemingová, studentka magisterského studia forenzního umění a identifikace obličejů na University of Dundee. Karen se rozhodla lebku zrekonstruovat a vytvořila tak 3D voskovou hlavu bezzubé ženy. Jako vzor jí posloužila starověká lebka, která byla uložena v Anatomickém muzeu Edinburské univerzity a je popisována jako jedna ze šesti lebek "druidů z Hebrid", které byly v roce 1833 předloženy Frenologické společnosti v Edinburghu.

Hilda pocházela pravděpodobně ze Stornoway na ostrově Lewis a její tvář podle Karen vykazuje mnoho fyzických atributů, které jsou rozpoznatelné i dnes, jak ukazuje i toto video.

Zdroj: Youtube

Záhadné druidky

Druidové byli starověcí kněží Británie a Irska. Pro lidi byli záhadou, proto se o nich tradují četné příběhy. Obyčejně jsou v dílech zobrazováni jako bíle odění mudrci se zlatými srpy a holemi.

Druidky jsou zmiňovány v mýtech a klasických textech, většinou jako matky a vychovatelky některých slavných postav. Dokonce podle pověstí i někteří římští císaři se radili s druidkami.

Jak vypadala a kdo byla Hilda?

Hilda byla podle Karen před smrtí bezzubá, což zcela odpovídá tehdejšímu způsobu stravování. Obdivuhodná je však její dlouhověkost. Téměř ve všech starověkých kulturách na celém světě se lidé ze společenské elity stravovali lépe, a proto žili déle.

Protože vědci nebyli schopni datovat Hildinu lebku karbonem 14, není možné s jistotou říci, kdy zemřela. Bylo to zřejmě mezi lety 55 př. n. l. až 400 n. l. Hilda byla keltského původu.

Obdobně jako obraz slavného skotského krále Roberta Bruce, byla i Hildona lebka odlita z něčeho, co je pravděpodobně její skutečná lebka. A protože neexistoval dostatek důkazů pro to, jak Hilda či druidové obecně vypadali, spojili své síly vědci z různých univerzit. Existuje totiž jen velmi málo přesvědčivých důkazů o těchto mocných, nepolapitelných postavách. Druidky jsou přitom ještě tajemnější.

Obtížný proces rekonstrukce

Karen, která pečlivě reprodukovala rysy odlité ve vosku, uvedla, že vlna veder, která byla ve Skotsku v létě v roce 2019 Hildu téměř roztavila, než se ji podařilo přivést k životu. "Je legrační to teď říkat, ale většinu léta jsem musela části Hildy, jako například její voskem vymodelované uši, uchovávat v lednici. Jako dospělá studentka, která dojíždí z Edinburghu, jsem ji často musela chladit v autě, připoutanou na sedadle spolujezdce. Jsem si jistá, že na ten pohled kolemjdoucí nezapomenou."

A k samotné práci pak uvádí: "Nejdříve jsem nasadila obličejové svaly a pak jsem musela vytvořit kůži a z té se začíná vytvářet skutečný obličej," říká Flemingová. "Provede se měření lebky a uší, a pokud mají zuby, můžete změřit rty."

Díky úsilí skotské studentky je nyní možné pohlédnout přímo do tváře této dlouhověké druidky. Vzhledem k míře tajemství, která obklopuje Hildin život a smrt, je těžké říci, jakou roli hrála ve své společnosti.

Jak se vám líbí?

Zdroje:

www.smithsonianmag.com, www.ancient-origins.net, www.ancientpages.com