Na horu Mount Rainer

Skutečně skvostný jev, který uchvátil na internetu snad celý svět, objevil dvacetiletý M. Nichols, který fotí přírodu. Za novými úlovky se vypravil do ledovcových jeskyní na horu Mount Rainer ve stejnojmenném parku. Měl neuvěřitelné štěstí a v jedné z „ledových“ jeskyní, které zkoumal, narazil na vzácný jev – duhu. „Nemohl jsem uvěřit svým očím,“ napsal na Instagramu Nichols, „… nikdy by mě nenapadlo, že budou (ledové jeskyně) tak barevné!“ Dále pak uvedl, že „… když na vnější stranu jeskyní na hoře Rainier dopadnou ve správném úhlu sluneční paprsky, promění je v duhové ledové jeskyně.“ Sluneční světlo pohlcují ledy ve stropě jeskyně a „vytváří zářivou barevnou show“. Barevné spektrum je ovlivněno lomem světla, tloušťkou ledu a řasami v ledu. K snímkům a videu Nichols uvedl, že „… barvy jsem vůbec nevylepšoval!!!“ Bílé ledy se asi na dvě hodiny proměnily v duhové obrazce z odstínů zelené, modré, fialové, růžové až oranžové. Pak postupně bledly a jeskyně zase byla bílá.

Geologická vsuvka

Mount Rainer je obrovský stratovulkán v Kaskádovém pohoří zhruba 87 kilometrů od Seattlu. Jeho vrchol ční do výšky 4 392 metrů nad mořem. Jako aktivní sopka patří mezi patnáct nejnebezpečnějších na světě. Naposledy vybuchla v roce 1894. Kromě 26 ledovců, které ji pokrývají, jsou její dva vrcholy o průměru 300 metrů – sopečné krátery stále pokryté ledem a sněhem. Od roku 1947 při pokusu o zdolání Mount Rainer přišlo o život nejméně 84 lidí.

Zdroj: Youtube

Zrádné ledy

V souvislosti s uveřejněním fotografií a videí Nicholsna Správa národních parků (NPS)vydala důrazné varování, aby navzdory nádherné podívané a úžasným záběrům lidé do jeskyní nevstupovali. Jsou smrtelně nebezpečné a riziko zranění či úmrtí se zvyšuje během teplých měsíců a zvláště pak letos s neobvykle horkým létem. Už v 80. letech „… Park uzavřel některé historické ledové jeskyně kvůli nebezpečným podmínkám, kdy se ze stropu jeskyně uvolňovaly a padaly kusy ledu, z nichž některé byly velké jako auto,“ uvedla zpráva NPS. Řada známých jeskyní dokonce kvůli oteplování zmizela a dnes po nich zůstaly „pouze přechodné a nestabilní tunely“.

Uvolněné kusy ledů ze stropů mají tragické následky. Částečné zřícení jeskyně Mount Baker-Snoqualmie si v roce 2015 vyžádalo jeden život a pět vážných zranění. O pět let později v tamních ledovcových jeskyních zabil odpadlý kus ledu jedenáctiletou holčičku. Ostatky neznámého člověka byly nalezeny letos v srpnu. Další nebezpečí, které v jeskyních hrozí, je podchlazení kvůli nízkým teplotám a vodám z tajícího sněhu. Což ostatně potvrzuje i sám fotograf.

„Tohle byla zdaleka jedna z nejkouzelnějších věcí, které jsem kdy byl svědkem," uvedl v popiskách ke svým fotkám. „I když byla při zkoumání těchto ledových jeskyní strašná zima, nechtěl jsem, aby to skončilo!“

Zdroje: www.iflscience.com, www.newsweek.com, abcnews.go.com