Stalo se to 23. dubna 2019. Kousek Rockyho kamene byl součástí meteoritu o velikosti pračky, jehož fragmenty se rozptýlily do okolí vesnic Palmera a Aguas Zarcas. Jeden z nich podstoupil řadu zkoumání a testů. Ty potvrdily, že v sobě uchovává stavební prvky života.

Zdroj: Youtube

Meteorit Aguas Zarcas je starý asi 4 560 milionů let. Obsahuje uhlíkaté chondrity, které se vytvořily těsně po vzniku Mléčné dráhy. Kosmická hornina je složena s komplexních sloučenin uhlíku a organických molekul, jež jsou podobně složité jako aminokyseliny – stavební kameny proteinů a DNA.

Duhový meteorit

Zatímco řada asteroidů, které vznikly v rané fázi naší Galaxie, se staly součástí planet, Aguas Zarcas si zachoval své původní složení. Časem proběhly pouze chemické reakce vlivem tepla. Meteorit také obsahuje prach z rané Galaxie, která se formovala ještě před Sluncem.

Související články

„Vznikl v prostředí bez života. Poté byl zakonzervován v chladném vakuu po dobu miliard let. A pak spadl na povrch Země," směje se Laurence Garvie, kurátor Centra pro výzkum meteoritů na Arizonské státní univerzitě. „Musíme s tímto darem nakládat jako s velkou vzácností. Kámen se nesmí kontaminovat pozemskými prvky."

Stejně jako většina meteoritů, i Aguas Zarcas obsahuje minerály bohaté na vodu nazývané fylosilikáty. Ty napovídají, že v původním asteroidu byla voda běžná. Vědci předpokládají, že právě meteority hrály hlavní roli při rozsévání základních stavebních kamenů života po vesmíru.

Intenzivní zkoumání

Rozsáhlý výzkum stále probíhá. Vzhledem k pokročilým technologiím již astronomové nemusí čekat na okamžik, kdy meteority dopadnou na Zem. Jdou jim doslova naproti. Kostarický kámen se tak bude porovnávat se vzorky asteroidu Ryugu, který přiveze Japonská sonda Hayabusa 2. Ten by měl obsahovat uhlíkatý chondrit. V roce 2023 zase NASA odebere kus asteroidu Bennu, jenž může být bratrem Aguas Zarcase.

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.space.com, www.open.edu, www.livescience.com