Představa, že neandertálci dokázali kromě jedné či dvou rytin na mamutích kloubech a používání kostí jako kladiv udělat ještě něco jiného, je považována za iluzorní.

Prohlédněte si tento záhadný otisk

V uhelném dole Rostov v ukrajinském Doněcku byl učiněn doslova překvapivý objev. Místní horníci zde narazili na otisk, jež připomíná kolo. Nález se nepodařilo vyjmout, a tak nadále zůstává uvnitř dolu.

Důvodem je především struktura pískovce, v němž byl nález objeven. Jakési záhadné antické kolo tak zůstává na místě, kde bylo před miliony let skutečně uloženo.

Záhadný otisk se nacházel na stropě pískovcového tunelu, který právě hloubili dělníci při vrtání uhelné koksárenské vrstvy J3 "Suchodolský". Bylo to v hloubce 900 metrů pod povrchem. Spatřili tak něco, co sami nečekali.

Zástupce náčelníka V. V. Kružilin podivný otisk vyfotografoval a následně se o něj podělil s předákem dolu S. Kasatkinem. Právě tomu totiž předal informace a fotografie o objeveném nálezu.

"Aniž bychom mohli místo dále prozkoumat a otisk si zblízka prohlédnout, zůstaly nám jako důkaz jejich existence pouze fotografie a očité svědectví ukrajinských horníků."

Je starý 300 000 let a vědci netuší, co to je

Podle mnoha teoretiků by to znamenalo, že na tomto místě před miliony let uvízlo jakési pravé kolo, které se časem rozpadlo v důsledku procesu zvaném diageneze. Při ní dochází k litifikaci sedimentů do sedimentárních hornin. Stejně, jako tomu je u fosilních pozůstatků.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

"Mám spojení s lidmi, kteří tyto tisky objevili, a také s těmi, kteří je fotografovali. Máme více než tucet svědků. Jak jistě chápete, přístup do dolu je přísně omezen a získání takového povolení je poměrně obtížné a komplikované," uvedl Kasatkin ve své výpovědi.

Vědci však stále netuší, kde se záhadný otisk mohl vzít. Je unikátní svého druhu hlavně z toho důvodu, že jeho vznik se pravděpodobně odehrál v době, kdy člověk vůbec neexistoval.

Horníci tak zjevně učinili objev, který jak se zdá, může zcela přepsat historii dějin.

Pokud je totiž fotografický důkaz skutečně pravdivý, pak je třeba dalších zkoumání, aby se zjistilo, jak se kolo vyrobené člověkem dostalo do míst tohoto pískovce a jak ho vůbec člověk mohl vytvořit.

Zdroje:

archaeology-world.com

newsinstact.com

www.ancient-origins.net