Je to opravdu podivné, když ve vesmíru narazíte na tak obrovský region, který je zcela prázdný. Protože je obklopován molekulárními mraky chladného plynu a prachu, astronomové mohli stanovit jeho hranice - ale nebylo to jednoduché. "Mračna jsme pozorovali už dlouho, ale nebyli jsme schopni určit jejich tvar ani hloubku," vysvětluje astronomka Catherine Zucker z amerického Harvard-Smithonian Centra pro astrofyziku. "Ve dvou dimenzích vidíme objekt perfektně, ale třetí rozměr - hloubka - vyžaduje trochu víc práce."

Díky modernímu počítačovému programu se nakonec podařilo vytvořit 3D simulaci, která mračnům vtiskla téměř dokonalý sférický tvar. A mezi nimi nebylo nic... Jen pusto a prázdno. Protože se tato podivná dutina nachází mezi mračny u souhvězdí Perseus a Býk, začalo se jí říkat Per-Tau (Perseus - Taurus).

Kdysi tu vybuchla supernova

Následná analýza ukázala, že dutina vznikla následkem mohutné exploze supernovy, která vyslala rázovou vlnu všemi směry do mezihvězdného prostoru. Vytlačený materiál pak vytvořil kulový obal, zatímco uprostřed zůstalo prázdno. Dutina se podle vědců formovala v období před 6 až 22 miliony lety a dnes se už nerozšiřuje. Zato v oblacích plynů na jejím povrchu se děje něco pozoruhodného.

"V mračnech se rodí stovky nových hvězd," uvedla Catherine Zucker. "Existuje mnoho teorií, jakým způsobem se plyny přeskupují a vytvářejí hvězdy. Tady ale jeden příklad přímo vidíme. Když hvězda zemřela, její supernova spustila řetězec událostí, které neodvratně vedly ke vzniku hvězd nových."

Koloběh hvězdného života?

Zrod nových hvězd byl pro astronomy vždycky velkým tématem. Rojilo se okolo něj mnoho spekulací a byly tu i úvahy, že se mladé hvězdy formují v důsledku zániku hvězd starých. Až dosud se však nenašlo nic, co by tuto teorii potvrdilo.

Dutina Per-Tau tedy nakonec nebyla tak tajemná, jak se původně zdálo, a ještě navíc pomohla vysvětlit další, mnohem zásadnější záhadu. "Jsme si jistí, že to samé se děje i na jiných místech galaxie a že budeme schopni najít další podobné příklady, kdy se hvězdy zrodily z odumřelých předchůdců," uzavřela Catherine Zucker.

Objev byl zdokumentován videem, ve kterém mimo jiné uvidíte 3-D model dutiny Per-Tau:

Zdroj: Youtube

Zdroje: https://www.vice.com/, https://www.sciencealert.com/, https://www.inverse.com/