I když si historici stále nejsou jisti, k čemu byly takové kostky vyrobeny, nejspíš nešlo o doplněk ke stolím hrám. Předpokládají, že se tyto kostky někdy používaly k věštění, tedy coby obdoba abecední věštírny. Abecední věštírna je nástroj, který je založen na textu tak, aby mohl v případě potřeby nahradit věštce nebo věštkyni z masa a kostí.

Co je abecední věštírna?

Ač dvacetistěnná kostka vypadá jako z fantastického filmu či hry Dragon & Dungeon, byla zřejmě vyrobena neznámým řemeslníkem někdy mezi druhým a čtvrtým stoletím př. n. l. V té době se totiž kostky hrály zcela jinak než dnes. Kostka mohla být vyrobena v makedonském období Egypta, kdy zde vzkvétala kultura i obchod, anebo později, když byl Egypt římskou provincií a obchodoval s Řeckem.

Při házení kostkou se často hrálo o víc než o zásahové body. Kostky pak byly vyrobeny ve tvaru ikosaedru, tedy mnohostěnu o 20 stěnách, a materiálem byl serpentin. Obdobný serpentin se používal ve starém Egyptě i k výrobě amuletů a nádob. Na kostce jsou navíc znatelná řecká písmena vyrytá na líci raznice. V abecední věštírně pak mělo každé písmeno řecké abecedy odpovídající větu. Ta poté určovala lidský osud a dění nejbližších událostí. Každé písmeno pak předurčovalo váš osud.

Herní kostka?

Dvacetistěnná kostka není zdaleka první svého druhu. Předpokládá se, že kostky pocházejí z doby před tisíciletími. Nejstarší známý exemplář byl spojen s 3000 let starou deskovou hrou starověkého Blízkého východu zvanou Královská hra z Uru.

Ač se teorie abecední věštírny jeví jako nejpravděpodobnější, je zde i možnost, že se tato kostka používala při deskových hrách. Egypťané milovali například senet, starověkou obdobu dnešních vrhcábů. Sanet byl nalezen i v četných hrobových objevech a jeho hraní bylo spojováno s mytologickou egyptskou cestou podsvětím.

Navíc dvacetistěnné kostky existují i dnes. Podle historika Jona Petersona se začaly dvacetistěnné kostky komerčně prodávat na počátku 70. let 20. století pro realističtější hru. Na další zajímavé herní kostky, které nemají šest stěn, se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

K opravdovým mistrům těchto her patřili třeba Gary Gygax, který v roce 1974 spolu s Davem Arnesonem vytvořil populární hru Dungeons & Dragons. Možná je kostka i jakousi předzvěstí této hry. Pak by se jednalo o nejstarší kostku na světě vyrobenou za tímto účelem.

Zdroje:

www.wired.com, www.mentalfloss.com, www.cnet.com