Se špatnou hygienou se potýkala většina středověkých měst, avšak v Edinburghu byla situace o to horší, že šlo o město nezvykle přelidněné. Stoupající počet obyvatel donutil měšťany hnát domy do pater a v uličkách začalo být těsno. V průběhu 17. a 18. století už nebyly výjimkou ani domy o 14 patrech! A nyní si představte, že ještě v této době místní obyvatelé běžně vylévali obsah svých nočníků přímo na ulici.

Před dveřmi domů končila kromě výkalů také mrtvá zvířata a odpad z kuchyní. Nejhůře zamořeny bývaly chudé čtvrti, které málokdy někdo uklízel. Ani pokusy o vyčištění bohatších ulic nebývaly příliš efektivní, protože se s odpadem nedojelo daleko. Skončil v blízkém jezeře, z něhož se zápach šířil zpět do města.

Těsno i na hřbitově

Přílišná hustota obyvatel přinesla i problém s nedostatkem místa pro pohřbívání mrtvých. Edinburghský hřbitov Greyfriars hostí neskutečných 500 tisíc nebožtíků, kteří jsou v zemi tak namačkáni, že návštěvníky čas od času vystraší kosti vyčuhující z hrobů. Asi nás nepřekvapí, že na Greyfriars straší. Duchové zřejmě se stísněnými podmínkami posledního odpočinku příliš spokojeni nejsou...

Na noční procházku strašidelným hřbitovem vás vezme poutavé video:

Zdroj: Youtube

V roce 1645 se přelidněné ulice Edinburghu staly pro obyvatele smrtelnou pastí. Ve městě totiž propukl mor. Radní nařídili nakaženým nevycházet z domů, případně je internovali v chatrčích za hradbami města. Některé domy s nemocnými byly nemilosrdně zazděny a nikdo se neohlížel na to, zda v nich třeba nežijí i zcela zdraví sousedé. Veškerá opatření však byla marná, moru podlehla polovina Edinburghu.

Jedna velká udírna

Většina starých měst se chlubí vzletnými přezdívkami, typu "Věčné město" nebo "Praha stověžatá". Skotský Edinburgh si vysloužil nepříliš lichotivé přízvisko "Starý kuřák" (Auld Reekie). Nadměrné množství obyvatel totiž v minulosti produkovalo nejen příliš mnoho odpadu, ale také kouře. Nejhorším ovzduším město trpělo v 19. století, kdy se začalo topit uhlím. Básník Robert Southey v roce 1819 poznamenal, že v Edinburghu se dá udit maso jednoduše tak, že ho zavěsíte z okna.

Dnes do skotské "výkladní skříně" turisté jezdí nasávat středověkou atmosféru, aniž si uvědomují, že k dotvoření té pravé atmosféry časů minulých ještě chybí všudypřítomný puch a kouř. V určitých případech je nicméně lepší na detaily nehledět...

Zdroje: https://www.scotsman.com/, https://www.ranker.com/