Měl to těžké. Otce nikdy nepoznal, možná ho neznala ani jeho matka Eleanor. Narodil se 2. srpna 1977 v kalifornském Glendale a brzy začal utíkat z domova. Matka se znovu provdala a vztahy s nevlastním otcem neměl nejlepší. Nakonec ho poslali na výchovu ke vzdáleným příbuzným. Edward se nejraději poflakoval po ulicích s kamarády a noci trávil na diskotékách. Tam ho také objevila Mali Finn, která pátrala po vhodném kandidátovi do filmu Terminátor 2: Den zúčtování. Čtrnáctiletý Edward s přidrzlým výrazem se jí hned zalíbil.

Kontroverzní vztah
Před natáčením absolvoval jen malý herecký kurz, strávil několik hodin v posilovně a hned se ocitl před kamerou s Arnoldem Schwarzeneggerem. Edward nikdy netrpěl přehnaným respektem a to se mu velmi hodilo. Roli s přehledem zvládl a brzy přišly i další nabídky. Při natáčení Terminátora měl k dispozici učitelku herectví, devětadvacetiletou Jacqueline Dormac. Po natáčení se ukázalo, že sotva zletilý chlapec s ní má poměr. Nešlo ale o nic chvilkového, dvojce se dokonce zasnoubila a Jacqueline začala dělat Edwardovi agenta.

Dvojice se rozešla v roce 1998 a to docela ve zlém. Ještě celý další rok si vyměňovali nařčení, kdo komu dluží peníze a kdo koho více psychicky týral.

Stroj na problémy
Přestože šel Edward z role do role, brzy se stalo veřejným tajemstvím, že je závislý na alkoholu, kokainu a heroinu. Poprvé šel na léčení v roce 2000, ale neřestem znovu propadl. Brzy začal připomínat neřízenou střelu. „Mezi 22 a 26 lety jsem jel v drogách skutečně ve velkém. Samotnému mi to nahánělo hrůzu," přiznal později. Málokoho pak překvapilo, že prožil románek s další milovnicí bujarého života Paris Hilton.

V roce 2006 si po dvouleté známosti vzal dvaadvacetiletou herečku Rachael Bellu. Pět měsíců po svatbě se jim narodil syn Ethan. Ani potom se ale Edward nezklidnil. Po třech letech manželství na něj Rachael poprvé a zdaleka ne naposledy zavolala polici, protože ji zbil. Nakonec od něj i se synem utekla. Edward jí vyhrožoval, takže nakonec skončil ve vězení. Po rozvodu odmítal platit alimenty, což mu způsobilo další problémy. V roce 2012 se dostal do křížku se zákonem hned dvakrát. Nejprve pod vlivem drog způsobil autonehodu, pak se zase popral na letišti v Los Angeles. Vloni si odpykal další pobyt ve vězení kvůli napadení přítelkyně Monicy Keeny (*1979).

Nad jeho hereckou kariérou tak nyní visí velký otazník, tak se alespoň podívejte, jak vypadá více než třicet let po natáčení Termínátora, se můžete podívat v naší galerii...