A tak je možné, že nově objevená pyramida záhadné princezny pomůže doplnit mozaiku toho, co o starém Egyptě doposud víme.

Vědci ohlásili objev století

Hrobka slavného Tutanchamona byla objevena teprve před sto lety. Sama byla pro vědce dlouho velkou neznámou. Nyní se ale vědcům podařil další úchvatný objev, když kousek od ní objevili novou pyramidu. Ta dle všeho patřila záhadné princezně.

Ba co víc, spolu s ní byla objevena celá řada hrobek a "nových" mumií. Zatím neznámá staroegyptská princenzna je však pro vědce záhadou. Stejně jako celá síť tunelů, jež objevili spolu s ní.

Archeologické práce, které probíhaly v Sákkaře, trvaly přibližně dva roky. Vědci se domnívají, že nalezené artefakty byly majetkém generálů, kteří sloužili Tutanchamonovi. Nyní je potřeba zjistit, kdo byla záhadná princezna, jejíž pyramidu nalezli nedaleko královy hrobky.

Nedaleko Tutanchamonovy hrobky našli pyramidu záhadné princezny

Vodítkem za poznáním je pro vědce dynastie Tetiů. Šestá egyptská dynastie, jejímž prvním králem byl stejnojmenný Teti, a která se řadí do egyptské Nové říše. Dle dochovaných záznámů vládl Teti Egyptu přibližně 12 let. S jistotou to ale říct nelze.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

"Teti byl v období Nové říše uctíván jako bůh, a tak lidé chtěli být pohřbeni v jeho blízkosti," řekl egyptolog Zahi Hawass, který se na archeologických pracech podílel a dříve působil také jako egyptský ministr pro starožitnosti.

"Většina pohřbů známých v Sakkáře dříve však pocházela buď ze Staré říše, nebo z pozdního období. Nyní jsme našli 22 šachet v rozmezí od 9 do 18 metrů, všechny s pohřby z Nové říše."

Objevené artefakty a hrobky jsou pro tuto oblast výjimečné. V období Nové říše se totiž v Sákkaře běžně nepohřbívalo. Zajímavá pak je i vizuální stránka samotných rakví: "Rakve mají individuální obličeje, každý z nich je jedinečný, rozlišují muže a ženy a jsou zdobeny výjevy z Knihy mrtvých. Na každé rakvi je také jméno zesnulého a často jsou na ní zobrazeni čtyři Horovi synové, kteří chránili orgány zemřelého," uvedl jeden z vědců.

Rakve však nejsou jediným skvostem, který se vědcům podařilo objevit. Jejich součástí jsou také hry, sošky či kovová sekera. A samozřejmě pyramida princezny, jejž byla dlouho velkou záhadou: "Mezitím jsme zjistili, že se jmenovala Neith a nikdy předtím nebyla známa z historických záznamů," řekl Hawass. "Je úžasné doslova přepsat to, co známe z historie, a přidat do našich záznamů novou královnu."

Zdroje:

www.livescience.com, www.artnews.com, architexturez.net