Nikdo netuší, ve kterém chrámu, domu nebo hrobce byl panel Defdji objeven. V roce 1828 ho zakoupilo nizozemské muzeum Rijksmuseum van Oudheden. Podrobná analýza potvrdila, že artefakt je pravý a byl pravděpodobně vyroben před více než 4500 lety.

Kruhový předmět má průměr 49 cm, výšku 13 cm a váží až 75 kg. Je zhotoven ze sádrovce neboli alabastru, materiálu, jež se běžně používal pro zdobení sarkofágů a uměleckých předmětů.

Egyptská deska

Někteří egyptologové tvrdí, že se jedná o repliku mnohem staršího předmětu, jež podlehl povětrnostním vlivům. Této teorie se chytili nadšenci do UFO. Ti si myslí, že deska Defdji je OOPArt neboli nemístný artefakt, který zpochybňuje konvenční historickou chronologii.

Archeologové však upozorňují, že i když předmět opravdu připomíná ovládací panel letadla, jde o promyšlený „obětní nabídkový stůl" určený zesnulým členům nejvyšší egyptské hierarchie. Tento konkrétní patřil úředníkovi jménem Defdji, jež se tituloval jako „Známý krále, vysoce ctěný Velkým Bohem a jedinečný přítel z Horního Egypta."

Staří Egypťané věřili, že mrtví mají na onom světě stejné potřeby jako živí. Proto se do hrobek dávaly nejen kusy nábytků, ale také různé pokrmy. Raným projevem tohoto přesvědčení je kamenný stůl, kam bylo možné umístit jídlo a nápoje. Skládal se ze dvou částí. Obdélníku, představujícího podložku, a vyčnívajícího středu ve tvaru bochníku chleba.

Egyptská deska Defdji

Kulatá deska úředníka Defdiho je tak raritou. Svůj účel ale pravděpodobně splnila. Jedním ze způsobů, jak mohl mrtvý přinášet obětiny nepřetržitě, bylo vyřezat jejich nabídku přímo na samotný stůl. Jeho povrch je tak rozdělen na malé kolonky, v nichž je napsán název pokrmu nebo nápoje.

Zdroj: Youtube

Celkem je zde před devadesát produktů. V horní části je sedm mělkých dutin, do kterých se naléval posvátný olej určený k balzamování. Byl zde například „olej chvály" či "cedrový olej nejvyšší kvality". Napravo od každého pohárku je opět uvedeno, pro koho byly určeny. Deska obsahuje také pět vydlabaných misek.

Zdroj:

www.thearchaeologist.org, www.worldarchaeology.info