Záhada dekapitované hlavy mumie, která byla objevena při vyklízení půdy po dědovi, byla vyřešena.

Při vyklízení půdy po dědovi našli hlavu egyptské mumie

Staroegyptská mumie byla podrobena CT skenu, který odhalil, že kdysi patřila egyptské ženě. Ta žila před 2 000 lety.

Její jazyk byl pozoruhodně zdrženlivý, zatímco zuby měla kvůli drsné stravě značně opotřebované, a její mozek byl odstraněn, ukázaly skeny.

Podle vědců z Canterbury Christ Church University však přesný původ mumifikované hlavy zůstává záhadou. Podle jedné z teorií byla v 19. století přivezena z Egypta jako suvenýr a předávána jako dědictví.

Mumie byly oblíbené v době Viktoriiny éry, kdy lidé pořádali rozbalovací večírky a bavili se tím, že z mumifikovaného těla strhávali kusy obalů.

Lektor James Elliot, odborník na forenzní radiografii, řekl: "Hlava byla nalezena v podkroví domu v Kentu, který se vyklízel po smrti majitele."

Ve viktoriánské době se podobné předměty skutečně přivážely z Egypta a byly používány jako suvenýry. Často se předávaly z generace na generaci osobě, která je vlastnila.

Bizarní dědictví zkoumají vědci

Vědci zkoumají hlavu mumie od listopadu 2020, kdy byla týmu darována. V následujícím roce bylo provedeno úvodní CT vyšetření, po němž následovaly další skeny, které odhalily podrobnosti o pohlaví a stravě člověka.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Opotřebované zuby ženy naznačovaly, že jedla obilí, které bylo mezi starými Egypťany základní potravinou. Ukázal se také typ trubice v její levé nosní dírce.

"Skenování poskytuje obrovské množství informací. Všechno od stavu chrupu, patologií, způsobu dochování až po pomoc při odhadu věku a pohlaví," řekl Elliot.

Vědci budou v další fázi projektu všechny skeny znovu analyzovat a doufají, že se jim podaří zjistit více o stavu chrupu a případných onemocněních, zraněních nebo úrazech nalezené mumie.

Pokusí se také zjistit, jakým způsobem byl ženě odebrán mozek.

"Je ironií, že staří Egypťané věřili, že mysl člověka je uložena v jeho srdci a na mozek nebrali příliš ohled," dodal pan Elliott. V rámci vědeckého zkoumání tým provede také testy DNA a datování pomocí uhlíku a následně vytvoří rekonstrukci obličeje ženy.

Zdroje:

www.dailymail.co.uk

dailyindia.net

www.nny360.com