Lákadlo pro sběratele

Pařížská pobočka britské aukční síně Christie’s loni vyhlásila aukci na spoluautorský rukopis jednoho z nejslavnějších vědců 20. století A. Einsteina. Byly na něm prvotní výpočty pro jeho teorii relativy. Vyvolávací cena byla tři a půl milionů dolarů. Aukce proběhla 23. listopadu a přihazováním se cena vyšplhala na neuvěřitelných 13,1 milionů amerických dolarů. Dle aukční síně je to nejcennější Einsteinův rukopis, který kdy by prodán a předčil cenu všech jeho předchozích prodaných písemností. Aukční síň odmítla jméno dražitele zveřejnit, nicméně několik zdrojů a hongkongská media uvedly, že vzácný rukopis koupil devadesátiletý magnát, filantrop a sběratel Li Ka-shing z Hongkongu.

Ceněný, cenný, vzácný…

Rukopis Einsteina a Besse je jedním ze dvou podkladů, které pak slavný fyzik použil pro vyslovení své teorie relativity. Má padesát čtyři stránek, z toho 26 napsal Einstein, 24 Bess a čtyři nesou rukopis obou z nich. Na mnohých stránkách jsou poznámky, kterými Einstein okomentoval své rovnice. Zápisky pocházejí z roku 1913 až počátku 1914, kdy se fyzici zabývali letitou vědeckou záhadou anomálie dráhy planety Merkur, ověřovali různé rovnice a snažili se najít vysvětlení. Svou revoluční obecnou teorii relativity, která změnila chápání prostoru, času a gravitace pak A. Einstein publikoval v roce 1915.

Pár střípků do mozaiky

Rukopis se zachoval díky jeho příteli Bessovi, který si veškeré písemnosti, včetně prací s Einsteinem uchoval. Navíc Besso zachránil i papíry, na kterých Einstein udělal chybu, když počítal své rovnice a které jednoduše hodil do koše. „Tento rukopis se k nám dostal zázrakem díky Bessovi. Einstein si vedl velmi málo poznámek a cokoli co pro něho bylo pouhým pracovním dokumentem zahazoval. Takže rukopis je zcela mimořádný už jen tím, že se zachoval,“ řekl V. Belloy, odborník aukční síně Christie’s.

Pro sběratele může být cenné cokoli. Dvě krátké ručně psané poznámky „recept na štěstí“, které věnoval slavný fyzik poslíčkovi v jednom tokijském hotelu místo spropitného, se prodaly před čtyřmi lety za 1,5 milionů dolarů. O rok později byl nějaký dražitel ochoten zaplatit 2,8 milionů dolarů za dopis zaslaný filozofovi E. Gutkindovi, ve kterém fyzik popírá existenci Boha. V květnu loňského roku se v aukci prodal za 1,2 milionů dolarů dopis, který Einstein naspal svému odpůrci, ve kterém zmínil svou slavnou rovnici E=mc². Někdo si prostě zaskočí pro sběratelský kousek za miliony do aukční síně, jiný si vezme košík a zajde si do lesa na houby. Sběratelská vášeň je prostě sběratelská vášeň.

Zdroje: www.livescience.com, en.thevalue.com, www.nbcdfw.com