Sekenenre Tao je známý svou přezdívkou Statečný. V Horním Egyptě vládl v době asi 1500 před naším letopočtem. Sídlil ve Vesetu a byl jakousi protiváhou vůči Hyksóskému faraonovi Apopim, který vládl v Avarisu.

Válku mezi panovníky rozpoutal papyrus, v němž Apopi žádá Sekenenreho, aby dal vyklidit hroší průplav, protože ho řev zvířat budí ve dne, i v noci. Vládce Horního Egypta však žádost ignoroval. Následovala další korespondence plná urážek. Ego obou vládců následně rozpoutalo několik let trvají vojenské potyčky. Jedna z nich se Sekenenremu stala osudnou.

Faraon Sekenenre Tao

Faraonova mumie byla nalezena v roce 1881 egyptology Heinrichem Brugschem a Gastonem Masperem v lokalitě Dér el-Bahrí. Rentgenové snímky z roku 1960 odhalily, že horní část lebky je silně poškozena, krk byl proseknutý a ukázalo se, že se tělo již v době mumifikace rozkládalo. Historici už tehdy předpokládali, že vládce musel zemřít násilnou smrtí. Přesné odpovědi se však našly až o několik desítek let později. Díky moderním technologiím.

Tým vedený Dr. Sahar Saleem, profesorkou radiologie na Káhirské univerzitě, se rozhodl vložit mumii do tomografu. Tato radiologická vyšetřovací metoda umožňuje pomocí rentgenového záření zobrazit v trojrozměrné projekci orgány i tkáně ve vysoké kvalitě.

Nová analýza ukázala, že hlava není spojena s tělem, několik obratlů a žeber je uvolněných a mumii chybí většina měkkých tkání a svalů. Snímky dále napověděly, že Sekenenrovi bylo v době smrti asi 40 let a měřil kolem 167 cm. I přesto, že ostatní orgány chyběly, v levé části lebky se nacházel scvrklý mozek. Odborníci se domnívají, že balzamovači se snažili faraonova zranění „zakamuflovat“, aby nevypadala tak hrozně. Kvůli rozkladu těla také nemohli provést standardní mumifikační zákrok. Vládce Horního Egypta tak s největší pravděpodobností zemřel přímo na bitevním poli.

Tajemství mrtvého faraona

Skeny Sekenenreho těla odhalily rány na hlavě, zejména na obličeji. Na něm dominuje velká zlomenina na čele, která byla způsobená mečem nebo bojovou sekerou. Úhel dopadu naznačuje, že útočník faraona napadl svrchu. Další hluboká díra byla nalezena nad pravým obočím. Rozsáhlé poranění mužova obličeje zase způsobil topor sekery nebo kyj. Nakonec byl faraon probodnut kopím. To po sobě zanechalo zranění pod levým uchem.

Snímky z tomografu ukazují, že všechny rány musely být smrtelné. Jak bolestivé byly dokazuje stav rukou mumie. Ty jsou zkroucené v nepřirozené poloze. Vědci předpokládají, že je faraon měl v době vraždy svázané za zády. Ve smrtelné agonii byl nervový systém narušen a končetiny se dostaly do křeče.

Zdroj: Youtube

Mrtvý král po své popravě pravděpodobně zůstal ležet na bojišti na levém boku. Byl tam tak dlouho, že se již začal rozkládat, protože se mozek přesunul na jednu stranu. „Studie pomocí CT poskytuje důležité podrobnosti o zajímavém bodu v dlouhé historii Egypta. Sekenenreova smrt musela motivovat jeho syny, aby pokračovali v boji za sjednocení země," vysvětluje doktorka Sarah Saleem.

Zdroj:

www.ct24.ceskatelevize.cz, www.blog.frontiersin.org