Ve většině zemí je dnes faraonská obřízka považována za zneužívání nebo mučení žen a globálně je usilováno o její naprostý zákaz. V zemích, kde je dodnes praktikována a bohužel i ženami přijímána, jsou mladé dívky velmi často pohlavně zneužívány. Vzhledem k tomu, že je kolem tohoto způsobu mrzačení žen v posledních desetiletích veden velký mediální šum, je vzácné, aby se operace provedla v nemocnici v anestézii nebo za pomoci lékaře. Většinou je ženská obřízka prováděna kdesi „v křoví“, bez anestézie a za pomoci nástrojů, které nebyly ani dezinfikovány. Nejznámějším novodobým dokumentem je film Květ pouště z roku 2009.

Zdroj: Youtube

Snaha o definitivní plošný zákaz je velice těžká

Dnes je tzv. faraonská obřízka jedním z nejzávažnějších typů mrzačení ženských pohlavních orgánů. Světová zdravotnická organizace (WHO) klasifikuje ženskou obřízku jako nejtěžší stupeň netvoření ženy, při němž je odřezán klitoris a minie stydkých pysků a vytvořeno pevné těsnění rozřezáním majoniky pysků s jejich následným sešitím dohromady.

Vagina tak v podstatě vypadá jako jedna hladká plocha, v níž je ponechán jen jeden velmi malý otvor pro průchod moči a menstruační krve. Aby se rána vyléčila, musely být dívčí nohy často svázány dohromady několik týdnů. S touto deformací byl pohlavní styk velmi obtížný, takže manžel musel většinou svou ženu přd stykem naříznout, aby do ní pronikl. Podobně tomu bylo i při porodu, kdy musela být často celá rána znovu otevřena, aby dítě přežilo.

Několik tisíciletí praxe

Podíváme-li se do historie, kořeny faraonské obřízky najdeme již ve starověku. Možná i za tato léta praxe existuje pro provedení obřízky až neskutečných 80 operačních postupů, a to dle kultury, kultu, náboženství či rituálu.

Obřízka u mužů je zcela jinou kategorií a z nejrůznějších, nikoli jen náboženských, ale i hygienických a zdravotních důvodů, je běžně prováděna dodnes. V judaismu je navíc obřízka jedním z nejdůležitějších přikázání, a pro muže je závazná. Stejně jako tomu bylo u Ježíše, provádí se obřízka u chlapců již 8. den po narození, pokud zdravotní stav dítěte dovolí.

Zcela jinou kategorií je ženská obřízka, která je rozšířena zejména u afrických kmenů, zejména v severovýchodní Africe, ale je dosud praktikována i v částech jihovýchodní Asie a Blízkého východu.

Kořeny faraonské obřízky a situace v Čechách

Faraonská obřízka u žen byla dříve spojována s rituálem a celá procedura měla být bránou do dospělosti. Náboženské rituály jsou různé, některé ale opravdu děsivé.

Právě Súdán je zemí, kde je obřízka dodnes praktikována a děsivá čísla hovoří za vše. V této zemi jsou nejběžnější dva typy ženské obřízky – klasická faraonská a tzv. Balfrony, kdy dochází k odstranění klitorisu a stydkých pysků.

U nás se problematice ženské obřízky věnuje nadace Lejly Abbasové, jejíž otec pochází ze Súdánu.

Zdroj: Youtube

"Byla jsem sama překvapená, když mi to, že obřízku mají za sebou, svěřily i některé moje kamarádky. Díky migraci už není ani v Česku výjimkou. Existuje lékař, který školí zdravotní sestry, aby nebyly v šoku, když dívku po takovém zákroku uvidí. Musí se s nimi zacházet úplně jinak, mají jiný přístup ke gynekologům a mužům obecně," vysvětlila.

A jak si vlastně máme obřízku jako laici představit a v jakém věku ji dívky podstupují? "Je to různé, podle kmenů a zemí. Dívky ji podstupují mezi šesti a osmnácti lety. Někdy jim ji dělají před svatební nocí jako dar manželovi, jindy těsně po ní," uvedla Leila pro super.cz.

Zdroje:

www.worldpulse.com, www.netinbag.com, www.super.cz, erekce.guru/obrizka/