Život Percyho Fawcetta, jednoho z největších britských badatelů, skutečně definuje a určuje jedna celoživotní posedlost. Hledání města Z. Ztracené starověké civilizace, ukryté kdesi uprostřed Amazonie.

Dobrodruh Fawcett se před 100 lety ztratil při hledání města Z

Při hledání "Ztraceného města Z" však v roce 1925 spolu s nejstarším synem Jackem, kterému bylo pouhých 22 let, zmizel a s ním i všechny stopy po tomto hledaném městě.

Dnes, téměř o sto let později, je tento příběh, označovaný za "největší badatelskou záhadu 20. století", stále poutavý a aktuální. Mohli bychom však po nedávných odhaleních o rozsahu lidského vlivu na území, které bylo kdysi považováno za panenský deštný prales, zjistit pravdu o městě Z, a dokonce i o tom, co se stalo se samotným Fawcettem?

Dnes je důležité si uvědomit, že Fawcett byl víc než jen kartograf nebo archeolog. Byl celebritou. Navrhovaná cesta 57letého britského badatele přes terra incognita Mato Grosso tehdy zaujala média po celém světě. Například deník Los Angeles Times ji označil za "nejnebezpečnější a rozhodně nejvelkolepější dobrodružství tohoto druhu, jaké kdy bylo podniknuto".

Není divu, že když Fawcett náhle přestal posílat zprávy, svět zpozorněl. V lednu 1927, téměř dva roky po poslední zprávě z jeho výpravy, uznala Královská geografická společnost tohoto muže za ztraceného. Prohlásila: "Jsme připraveni pomoci každé kompetentní a dobře akreditované pátrací skupině."

Brzy po tomto prohlášení následoval příval prosebných dopisů od neohrožených dobrovolníků, aby se pokusili Fawcetta najít. Za celá desetiletí se však nikomu nepodařilo Fawcettovy ostatky najít. Odhaduje se, že jeho hledáním zmizelo až sto dalších badatelů.

Jeho deníky napověděly, co se mu stalo

Ačkoliv po sobě Fawcett zanechal instrukce, že pokud se jeho výprava nevrátí, nemají být vyslány žádné záchranné skupiny, málokdo uposlechl. Fawcett nejspíš sám věděl, po jak nebezpečné cestě se vydává.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Ačkoliv je i nadále jeho zmizení opředeno tajemstvím, nyní všem, jež touží po rozuzlení, svitla naděje. Fawcett totiž během svých cest udržoval listovní korespondenci se svou vnučkou. Právě ta se v Anglii ochotně podělila o jeho deníky, mapy a dopisy, které jí během výpravy posílal, a poskytla tak nové informace o jeho cestě.

Fawcett byl ve své době velmi tajnůstkářský. A tak souřadnice, které udával, byly nejasné a měly jakékoliv případné obdivovatele a soupeře svést z cesty. Souřadnice, které si totiž vedl ve svém deníku, byly úplně jiné.

"Jsem ten nejméně pravděpodobný badatel v dějinách lidstva... ale vydal jsem se do Amazonie, našel jsem průvodce a pokusil se vydat po jeho stopách s využitím jeho deníků a starých map a náčrtů."

Zdroje:

www.reuters.com

zajimavaevropa.cz

en.wikipedia.org