Faye Schulman se narodila do rodiny polských židů ve vesnici Lenin na území dnešního Běloruska. V roce 1941 byla celá komunita čítající 1850 lidí nahnána do stísněného ghetta a brzy nato vyvražděna. Nacisté ušetřili jen 26 osob, které se jim z nějakých důvodů hodily; 22letá Faye přežila díky tomu, že uměla zacházet s fotoaparátem.

Nacističtí pohlaváři vyslaní do "divočiny" neznámých východních zemí byli nadšení, že zde našli někoho technicky zdatného, kdo umí vyvolávat fotografie a je schopen jim pořídit nové obrázky do rodinného alba. Esesmani se fotografovali rádi, a navíc potřebovali dokumentovat, jak vzorně plní rozkazy Říše. Faye měla práce dost.

Teprve když ji nadřízení poslali vyfotografovat masový hrob, došlo jí, že celé ghetto bylo nacisty vyvražděno. Mezi mrtvými těly zahlédla i členy vlastní rodiny.

Během vyvolávání snímků si tajně pořídila jejich kopie a od nacistů utekla. Nevěděla, kam půjde, ani zda bude schopna přežít zimu někde v lesích. V září 1942 potkala partyzány z Brigády Molotovy a přemluvila je, aby ji vzali mezi sebe. Byla připravena bojovat.

Molotova Brigáda se skládala zejména z uprchlých sovětských zajatců, kteří na mladou pohlednou ženu v leopardím kožichu hleděli jako na zjevení. Faye působila spíš dojmem, že si vykračuje někam do divadla. Posílali ji domů, ale nedala se. Nakonec ji přijali jako zdravotní sestru, přestože s medicínou měla společného jen švagra, který byl lékařem. Partyzánům tato "zkušenost" stačila - zdravotnického personálu měli zoufalý nedostatek, funkci doktora v brigádě vykonával veterinář.

Během partyzánského útoku na obec Lenin se mladé ženě podařilo ukořistit zpátky fotografické vybavení. Mohla tak dále dokumentovat průběh války - tentokrát už ale z pohledu protifašistických bojovníků.

Vznikla tak například pozoruhodná fotografie, na které se Faye směje spolu se třemi dalšími židovskými druhy. Proč taková radost uprostřed válečné vřavy? Důvod byl prostý: všichni se náhodně potkali v lese, ačkoli se vzájemně považovali za mrtvé.

Faye byla zřejmě jedinou židovskou fotografkou, která se začlenila do partyzánského hnutí. Po válce se provdala za Morrise Schulmana, rovněž židovského partyzána, a v roce 1948 s ním emigrovala do Kanady. Vychovala dvě děti, které ji obšťastnily šesti vnoučaty.

Letos 28. listopadu Faye Schulman oslavila úžasné 100. narozeniny. "Chci, aby lidé věděli, že i Židé se zapojili do odboje. Ne všichni šli na smrt jako ovce na porážku. Fotila jsem to, mám o tom důkazy," vzkázala světu odvážná žena.