Psal se rok 1983. Řidič buldozeru postupně odstraňoval půdu a tvořil tak základy budoucí dálnice spojující Ammán s městem Zarqa. Najednou se však zarazil. Na okraji cesty se zemina propadla a odhalila tak 2,5 metru hlubokou jámu. V ní vedle sebe ležely pozoruhodně zachovalé sochy lidských postav.

Celkem bylo nalezeno 15 soch a 15 bust, které radiokarbonové datovaní zařadilo mezi roky 7200 př. n. l a 6500 př.n. l. Jsou považovány za jedny z prvních exemplářů z období předhrnčířského neolitu B nebo C. Figurky byly pečlivě uloženy v podlahách bývalých domů. Proč? To je zatím stále záhadou.

Figurky z Ain Ghazal

Neolitická osada Ain Ghazal byla osídlena přibližně v letech 7250 až 5000 př. n. l. Obývalo ji asi 3000 farmářů, pastevců a lovců. Archeologové zde objevili vícepokojové obdélníkové domy z nepálených cihel složené z jedné velké místnosti a předsíně. Stěny byly zvnějšku omítnuty bahnem a uvnitř vápennou omítkou.

Lidé z Ain Ghazal pěstovali ječmen, staré druhy pšenice, cizrnu, hrách, fazole a čočku. Na loukách pásli kozy a v hustých lesích lovili divoká zvířata, jako byli jeleni, prasata a menší savce. Odborníci se domnívají, že po roce 6500 př. n. l. populace osady klesla na jednu šestinu, pravděpodobně kvůli náhlého ochlazení.

Sochy dokazují, že ve vesnici žil také neznámý umělec s vytříbeným smyslem pro detail. Postavy zobrazují muže, ženy a děti. Pohlaví jsou rozeznatelná pouze pomocí zvýrazněného poprsí. Figury nemají reprodukční orgány a horní končetiny. Některé busty jsou dvouhlavé.

Záhadné sochy Ain Ghazal

Všechny sochy byly vytvořeny lepením vlhké sádry z vápence na kostru z rákosu. Nejpropracovanější jsou hlavy, jež se pyšní zřetelným účesem a obličejem se zvýrazněnýma očima, tenkými ústy a jemným nosem. Chybí jim ale ušní boltce.

Zdroj: Youtube

Nejvyšší postavy měří téměř jeden metr, šířka těla je u všech artefaktů přibližně 10 cm. Sochy pravděpodobně stály ukotveny v podlaze v prostorech, kde byly vidět jen zepředu. Archeologové předpokládají, že nebyly dlouho vystavovány a byly vyrobeny za účelem pohřbu. Mohly tak zastupovat zemřelé předky. Někteří badatelé tvrdí, že figury představovaly neznámou starověkou rasu, kterou obyvatelé osady Ain Ghazal náhodou potkali.

Zdroj:

www.messagetoeagle.com, www.en.wikipedia.org