V roce 1955 obdržel americký ufolog Morris K. Jessup dva dopisy podepsané jistým Carlem M. Allenem. Pisatel tvrdil, že byl v červenci roku 1943 očitým svědkem podivného experimentu americké armády, při němž torpédoborec USS Eldridge zmizel z námořní základny ve Filadelfii a v příštím momentu se objevil ve 440 km vzdáleném Norfolku.

Historka nepůsobila zrovna věrohodně, ale za druhé světové války se událo tolik nevěrohodných věcí, včetně výbuchu atomové bomby, že se Morris K. Jessup rozhodl podívat Allenovu svědectví na zoubek. Téma ho do sebe zakrátko vtáhlo natolik, že o něm napsal rovnou celou knihu.

Co přesně se mělo ve Filadelfii odehrát? Američané se prý snažili najít způsob, jak ukrýt válečnou loď před výzvědnými radary i před zraky nepřátel. K experimentu byli přizváni nejvýznamnější vědci své doby včetně Alberta Einsteina a Nikoly Tesly. Spojením gravitačního a magnetického pole se měly změnit geometrické vlastnosti prostoru a zakřivit se měl i směr světla v okolí pokusného objektu. Jenže experiment se vědcům vymkl z ruky a nikdo nedomyslel jeho důsledky.

Zatímco loď se údajně skutečně ztratila v modrozelené mlze a později se zase objevila na svém místě, organismy námořníků vystavené silnému magnetickému záření reagovaly nepředvídatelně. Někteří členové posádky zmizeli navždy neznámo kam, jiní byli pološílení hrůzou a zbytek života strávili v ústavech pro duševně choré. Objevily se i zvěsti, že několik mužů bylo doslova zataveno do lodního trupu.

Takovým výsledkem se americká armáda přirozeně chlubit nechtěla, a tak celou záležitost přísně utajila. Jelikož však přímé důkazy dodnes chybí, filadelfský experiment nese ve vědeckých kruzích nálepku "hoax". Záhadology téma přesto přitahuje dodnes. Poukazují i na podivné okolnosti Jessupovy smrti: ufolog byl v roce 1959 nalezen ve svém autě otráven výfukovými plyny několik dnů poté, co telefonoval příteli, že učinil v kauze filadelfského experimentu "významný pokrok".

Vyloučit se ovšem nedá ani policejní verze, podle které šlo o sebevraždu. Morris K. Jessup totiž trpěl depresemi, jeho knihy se málo prodávaly a vydavatel s ním rozvázal smlouvu. Do toho se s ním rozvedla manželka a na mysli ho nepozvedla ani autonehoda, při níž utrpěl vážná zranění. Zda se mu podařilo objevit v kauze torpédoborce USS Eldridge nová fakta, se už každopádně nedozvíme.