Klára Jerneková se narodila do divadelní rodiny v lednu roku 1945. Bombardování Prahy přežila náhodou, když se s ní maminka na radu kolemjdoucího ukryla v budově Národního divadla, a nikoli v krytu na Karlově náměstí, kam původně mířila. Kryt byl zasažen spojeneckou střelou a lidé uvnitř neměli moc šancí na přežití.

Po mamince, herečce Jiřině Stránské, Klára zdědila herecké nadání. Herectví se přitom nechtěla věnovat, aby to nevypadalo, že ji rodiče protlačují, a raději pilovala tanec. Cesta ji přesto zavedla na DAMU. Její talent byl nepřehlédnutelný a Klára se v pouhých 21 letech stala členkou činohry Národního divadla.

Ve zlaté kapličce se seznámila se svým budoucím manželem Josefem Čápem. V roce 1971 se jim narodil syn Filip, ale Klára jeho výchovu raději svěřila rodičům, aby se mohla věnovat své kariéře.

Ta se však nerozjížděla tak, jak by se u mimořádně nadané herečky čekalo. V televizi a filmu dostávala jen malé roličky, což ji velmi trápilo a domnívala se, že není dost dobrá. "Máma si bohužel nikdy moc nevěřila. Chyběl jí ventil jeviště a nám doma pak po večerech předváděla dramatické scény," vzpomínal na nepříliš šťastná léta její syn Filip.

V 80. letech dědeček uhodil hřebík na hlavičku, když jí poradil, aby vstoupila do KSČ. Herečka při té příležitosti zjistila, že podle komunistické dokumentace byla ze strany už kdysi vyloučena, ačkoli do ní nikdy ani nevstoupila. Soudruzi zřejmě udělali chybu v administrativě, a Kláru omylem zařadili mezi politicky nežádoucí umělce. Není divu, že ji větší příležitosti dlouhá léta míjely.

Své nenaplněné sny Klára zapíjela v divadelním klubu, obklopena štamgasty, kteří se od ní nechávali zvát na skleničku. Oslovovali ji "hraběnko" a tahali z ní peníze.

Klára na své prvotní úspěchy nenavázala ani po revoluci. Na úplné dno pak padla po smrti svých rodičů, kdy se už prakticky oddávala jen alkoholu a na divadelních prknech už nedokázala vystoupit. Její předčasná smrt v roce 2003 je dodnes záhadou: herečka byla nalezena ve svém bytě na podlaze s rozbitou hlavou. Syn byl v té době na dovolené a policii přivolali sousedé, protože Klára tři dny nevyšla z bytu. Bohužel se už nikdy nedozvíme, zda nešikovně upadla, nebo ji někdo uhodil. Princezna Pampeliška odešla náhle a smutně ve věku 58 let.