Ačkoli autoři spíchli scénář horkou jehlou, protože režisér Zdeněk Podskalský na projekt dost spěchal, podařilo se jim vytvořit kultovní dílko, pro které se nadchla řada známých osobností české hudební scény. V popředí vystoupily hvězdy jako Hana Zagorová a Waldemar Matuška a malé roličky vytvořili například také Jiří Korn, Michal Tučný a Jiří Schelinger.

Jen Karel Gott tu chyběl. Zlatý slavík se filmovému světu zcela nevyhýbal, každou nabídnutou roli však pečlivě zvažoval. Zamlada se objevil ve slavném muzikálu Kdyby tisíc klarinetů (1964), o deset let později přijal roli ve snímku Hvězda padá vzhůru. Právě tento film se ale moc nepovedl a Gott ani nebyl spokojen s vlastním výkonem. Natáčení mu přitom zabralo spoustu času, který by býval mohl věnovat zpívání.

Zpěvák se zřejmě obával, že z Trháku bude podobný propadák, a tak roli svůdníka Lenského nepřijal. Nahradil ho slovenský herec Juraj Kukura, kterému to v elegantním sáčku také velmi slušelo. A propadák to nakonec rozhodně nebyl a Karel Gott později svého rozhodnutí litoval.

Slavnostní premiéra se konala 1. dubna roku 1981, radost z nového filmu však umělcům kazil fakt, že se jí jeden z protagonistů nedožil. Václav Lohniský zemřel krátce po začátku natáčení a v Trháku ho můžeme vidět v jediném záběru. Po zbytek filmu ho zastupoval dvojník, kterého kamera zabírala vždy jen zezadu. Dva týdny po premiéře nečekaně zahynul také zpěvák Jiří Schelinger.