Floridská komisařka pro zemědělství ujistila minulý týden všechny obyvatele, že obří afričtí suchozemští plži budou vymýceni. Je to nutné, protože tito gigantičtí hlemýždi mohou dorůstat délky až 20 centimetrů. V této velikosti jsou skutečnou pohromou nejen pro zemědělce, ale i kohokoli, kdo má před domem zahrádku. Navíc jeden africký suchozemský plž může naklást více než 2 500 vajíček za rok.

Hlemýždi požírají stovky druhů rostlin, ale nejen to. Kromě toho, že se živí rostlinami, mohou chroupat omítku nebo štuk, aby získali vápník pro zpevnění svých ulit. Navíc mají hlemýždi i zálibu v betonu, který škodí infrastruktuře, a v neposlední řadě jsou i obrovskou zdravotní hrozbou pro každého, kdo s nimi přijde do styku.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Tisíc hlemýžďů – rozhodně to není konec

Podle úředníků byli obří hlemýždi nalezeni již na 29 pozemcích, kde jich bylo již 900 sebráno živých a téměř 150 bylo mrtvých. Sběru hlemýžďů se věnují speciální týmy, které se snaží je všechny posbírat. Speciální posádky pokládají na pozemky v blízkosti místa výskytu návnady na slimáky. Jedná se o pesticidy na jejich chytání a hubení.

Centrum jejich výskytu je v tuto chvíli okolí Massachusetts Avenue v New Port Richey. Právě zde tedy byla zřízena "karanténní" oblast, nad níž bdí státní úředníci. Ti rovněž varují obyvatele, aby z této zóny nepřemísťovali obří šneky ani žádné rostliny, půdu, kompost a odpad ze zahrad bez souhlasu ministerstva zemědělství.

Vymýtit je trvá i deset let!

Největší dosud nalezený hlemýžď v Pascu měřil jako malý králík. Ač je někdo chová jako domácí mazlíčky, tito hlemýždi jsou i zdravotní hrozbou. Mohou totiž přenášet krysího plicního červa, který způsobuje meningitidu. Tento případ jsme viděli nedávno i u nás v televizi v populárním seriálu Chlap, kdy mladík trpěl nemocí způsobenou tímto obřím hlemýžděm.

I když v Miami zatím nebyla u žádného z odchycených hlemýžďů nalezen krysí plicní červ, je potřeba zůstat na pozoru. Nejedná se ani o první případ výskytu obřích afrických suchozemských plžů na Floridě, poprvé se zde objevili v 60. letech minulého století. Likvidace problému může trvat i roky a jak vláda tvrdí, naposledy trvalo jejich odstranění asi deset let a vyžádalo si 23 milionů dolarů, v přepočtu přes 560 milionů korun. Teprve loni byli škůdci prohlášeni za vyhubené, aby se letos objevili zase.

Jak vypadají?

Slimáci z Pasca ale vypadají jinak než ti, kteří se rozmnožili na jižní Floridě. Mají světlé, krémově zbarvené tělo a tmavé ulity, zatímco ti na jižní Floridě měli tmavě šedé nebo hnědé tělo. Podobají se hlemýžďům oblíbeným v obchodě se zvířaty v Evropě a nikdo dosud neví, jak se hlemýždi do Pasca dostali. V tomto státě je navíc nelegální mít tyto šneky jako domácí mazlíčky bez povolení.

„Každý plž obsahuje jak samičí, tak samčí pohlavní orgány a při jediném páření může každý plž vyprodukovat 100 až 500 vajíček. Navíc se plži mohou rozmnožovat ještě několikrát, aniž by se znovu pářili, takže každé dva až tři měsíce mohou vytvořit snůšku vajíček,“ uvádí se v prohlášení ministerstva zemědělství Spojených států. Plže je také obtížné vyhubit, protože nemají žádné přirozené predátory. Více informací najdete i na videu:

Zdroj: Youtube

Kvůli obřím plžům, kteří mohou dorůst velikosti krys, byla ve městě Florida vyhlášena karanténa a stejně tak jsou všichni chycení plži rovněž na dva roky umístěni do karantény. Přestože karanténa v oblasti potrvá dlouho, na rozdíl od výluky kvůli koronaviru mají obyvatelé pouze zakázáno přemisťovat rostliny, půdu, odpad ze zahrad, suť, kompost a stavební materiály mimo zónu.

Zdroje:

www.dailymail.co.uk, people.com, phys.org, www.treehugger.com, www.rehabilitace.info