Objev učinil a následně také zvěčnil na fotografii jeden z místních obyvatelů, Jay Beiler, který se rozhodl svůj snímek uveřejnit.

"Nikdy předtím jsem nic takového neviděl," řekl s tím, že na pláž chodí pravidelně. "Nikdy jsem neviděl organismus, který by vypadal tak děsivě jako tohle."

Beiler řekl, že si nejprve myslel, že jde o nějaký druh medúzy, ale po bližším prozkoumání si uvědomil, že jde o něco mnohem neobvyklejšího. "Je to jako z nočních můr - jeho ústa vypadala téměř krvavě," řekl. "Řekl bych, že to bylo skoro metr dlouhé."

Fotbalová ryba: Podivné stvoření s děsivými zuby a lucerničkou

Poté co byla fotografie zveřejněna, si ji mohl prohlédnout skutečně každý. Pískem pokrytá narůžovělá ryba s černýma očima, dlouhými ostrými zuby a růžovým jazykem. Kolem úst má černé skvrny a z hlavy jí vychází přívěsek. Ten vědci nazvali "lucerničkou".

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Snímky byly následně poslány vědcům ze Scrippsova oceánografického ústavu, aby zjistili, co přesně bylo vyplaveno na březích San Diega.

Podle nich se jednalo o takový druh mořské ryby, která obvykle žije v hlubinách oceánu a loví pomocí světla z hlavového přívěsku. Přesně se jednalo o pacifickou fotbalovou rybu Himantolophus sagamius.

Ben Frable, správce sbírky mořských obratlovců ve Scrippsově oceánografickém ústavu, řekl, že tento jedinec je zřejmě dospělá samice. Samice tichomořských kopinatců jsou mnohem větší než samci, v některých případech až 60krát.

Je to jeden z větších druhů mořských ďasů, který byl v Kalifornii pozorován jen několikrát. Obvykle se však vyskytuje v celém Tichém oceánu. Tichomořská fotbalová ryba je známa z 30 exemplářů, které se kdy podařilo v celém Tichém oceánu získat a které byly přivezeny do muzeí. Byly nalezeny v Japonsku, až po Nový Zéland, všude možně, a mnohokrát byly nalezeny vyplavené na plážích. Příčina jejich vyplavení však pro vědce stále zůstává záhadou.

"O biologii těchto ryb toho moc nevíme, a to je jeden z důvodů, proč bychom chtěli, aby nám lidé dali vědět, když nějakou najdou na pláži, abychom se mohli dozvědět něco víc," uvedl Frable.

Jedná se tak již o druhý nález, kdy byl ďas mořský vyplaven na březích Kalifornie. První objev byl učiněn na začátku tohoto roku. Snímky černého ďasa zveřejnila místní cestovní kancelář Davey's Locker Sportfishing & Whale Watching v květnu poté, co byl vyplaven a nelezen na pláži Crystal Cove.

Vzácné exempláře, jako je tato fotbalová ryba, jsou pro mořskou vědeckou komunitu nesmírně cenné a je nutné jejich bližšího zkoumání.

Zdroje:

allthatsinteresting.com

cnn.iprima.cz

globalnews.ca