Francisco Franco patří společně s Hitlerem a Mussolinim k těm nejhorším evropským diktátorům. Po dobu jeho vlády docházelo ve Španělsku k mnoha zločinům a absolutnímu porušování lidských práv. Podobně jako Hitler si i Franco pomyslně rozdělil svůj lid. Vyzdvihoval pravicově orientované rodiny, které ho podporovaly a stavěl je nad levicově smýšlející občany prosazující republiku. Franco tak zorganizoval systém, který pracoval s dětmi jako se zbožím. Hlavními aktéry byli lékaři a zdravotní sestry. Ti přesvědčovali matky, aby své děti daly k adopci. Většina žen s tím nesouhlasila, a tak jim bylo po porodu jednoduše oznámeno, že jejich potomci zemřeli. Dítě pak putovalo k těm „správným“ prorežimním rodinám. Kvůli těmto únosům zdravotníci falšovali lékařské zprávy a jiné spisy.

Mělo se za to, že tyto praktiky probíhaly během Francovy diktatury, tedy v letech 1939 -1975. Aktivisté, kteří v nynější době požadují prošetřování zločinů, však hlásají, že krádeže dětí probíhaly ještě v 80. a 90. letech 20. století. To už údajně šlo čistě jen o peníze a černý trh s dětmi. Někteří lidé, kteří potomky mít nemohli, byli schopni zaplatit jakoukoliv částku, aby si mohli v náručí pochovat novorozeně.

V roce 2008 soudce Baltasar Garzón uvedl, že biologickým rodičům bylo ukradeno až 30 tisíc dětí. Zpravodajský server BBC však poukázal na to, že jich mohlo být až desetkrát víc. Celou záležitost začala policie prošetřovat v roce 2011. Zdravotní sestry realizaci únosů potvrdily. Dokonce uvedly, že rodičkám píchaly drogy, aby byly snáze přesvědčitelné k odebrání jejich potomků.

Hlavní aktéři kauzy, gynekolog Manuel Vela a zdravotní sestra María Gomezová, však vinu popírají. 85letý Vela byl postaven před soud v roce 2018. Byl obviněn za to, že v roce 1969 unesl holčičku a následně ji předal jiné matce. Její jméno je Ines Madrigalová a ona sama Velu žalovala. Gynekolog byl mimo jiné obviněn z falšování rodného listu dítěte a fingování porodu. I když lékař údajně v minulosti přiznal, že padělaný rodný list podepsal, u soudu vše popřel. Zdravotní sestra Gomezová odmítla vypovídat, místo toho písemně uvedla, že se jedná o kampaň a že se za svůj život nesetkala s jediným dítětem, se kterým by mělo být takto zacházeno. Dosud nebyl nikdo za své činy odsouzen.

Televize BBC uvedla, že obětí mohlo být až stokrát více, než uváděly původní odhady. Na popud tisíce stížností a kvůli vzniku paniky ohledně kauzy kradení dětí si nyní někteří obyvatelé Španělska nechávají hromadně dělat testy DNA a snaží se zjistit, zda žili a žijí se svými biologickými rodiči.