Jak se jedlo na dvoře císaře Františka Josefa? Pozvání na hostinu bylo jako za trest

Tereza Malá | 28. 2. 2023

Rakouský císař František Josef I. byl známý svým vytříbeným vkusem a zálibou v dobré kuchyni. I přesto, že se ale na jeho dvoře jedlo podle nejmodernějších trendů, pozvání na hostinu bylo jako za trest.

https://www.toprecepty.cz, https://www.lidovky.cz, cs.wikipedia.org/wiki/Frantisek_Josef_I.

Franz Josef I. vládl od roku 1848 až do své smrti v roce 1916. V té době bylo Rakousko-Uhersko významnou evropskou mocností. Na jeho dvoře bylo stolování důležitým rituálem a způsobem, jak demonstrovat bohatství, moc a kulturní vyspělost.

Jídla na císařském dvoře byla propracovaná, skládala se z mnoha chodů a obsahovala širokou škálu sladkých i slaných pokrmů. Jídelníček často obsahoval polévky, pečeně, zvěřinu, ryby a pečivo, ale také exotické ovoce a zeleninu z dalekých území říše. Jídla se obvykle podávala na stříbrných nebo porcelánových talířích a doprovázela je nejlepší vína z Rakouska a dalších částí Evropy. 

Jak bydlely a co jedly rodiny českých dělníků v 19. století? Takovou hrůzu si nelze představit
Magazín

Jak bydlely a co jedly rodiny českých dělníků v 19. století? Takovou hrůzu si nelze představit

Františkovy zvyky

Proč ale pozvání na hostinu nikdo nepřijímal s povděkem? Na vině byla spíše Františkova životospráva. Pokud jde o císařovy osobní stravovací návyky, v historických záznamech se dochovalo několik anekdot a podrobností.

Ví se, že nebyl v jídle vybíravý a jedl všechno. Říká se například, že si rád dopřával vydatnou snídani se šunkou a vejci, po níž následoval lehký oběd s polévkou a salátem a večer vydatnější večeře. Je o něm také známo, že měl rád uherskou kuchyni, zejména guláš a plněné knedlíky se zelím, které se za jeho vlády staly ve Vídni populární.

Hovoří se však také o jeho střídmosti v jídle, což by souviselo i s jeho vojenským způsobem života, řádem a disciplínou.

Hostina? Peklo a čas. Důležité bylo být rychlý

Kromě lásky k dobrému jídlu byl František Josef známý také svým přísným smyslem pro etiketu a protokol. Podle tradice vždy začínal a končil jídlo modlitbou a dbal na dodržování mnoha pravidel a zvyklostí dvorského stolování. Možná i proto bylo jeho pozvání na hostinu za trest. I když se samozřejmě jednalo o velkou čest a výsadu.

Problémem byl čas. Franz Josef byl totiž známý pro svou píli a pracovitost. Celý den měl přesně nalajnovaný a i jídlo v něm mělo řád a bylo vždy definováno přesným časem. Kromě již zmíněných vajec nejčastěji snídal už ve čtyři hodiny ráno a byla to jen houska a hrnek mléka nebo čaje. Na oběd pak měl jen 30 minut, a to se odbyl většinou polévkou nebo lehkým jídlem, aby jej nezdržovalo od naplánovaných povinností. Ani večeři moc nedal, protože po ní ještě pracoval.

Císař František Josef I. měl zvláštní intimní zvyk. Znechucoval jím svou milenku
Magazín

Císař František Josef I. měl zvláštní intimní zvyk. Znechucoval jím svou milenku

Pořád jedno jídlo – úsporné a rychlé

Navzdory své pověsti poněkud zdrženlivého a formálního panovníka byl však známý i svým smyslem pro humor a upřímným oceněním radostí života. Jít k němu tedy na večeři bylo příjemné. Jenže i zde byl zádrhel.

Jeho nejoblíbenějším jídlem, když se mohl rozšoupnout ve smyslu, že měl na jídlo čas, byl tzv. Tafelspitz, libové maso vařené s kořením a kořenovou zeleninou. Císař jej natolik miloval, že jej mohl jíst a jedl prakticky denně. Navíc vývar z něj pak jedl i jako polévku. Bylo to – rychlé! Na malý exkurz do jeho doby se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Rychlí museli být i hosté

Právě rychlost totiž byla největším problémem pozvaných hostí. Podle zásady, že jídlo trvá tak dlouho, jak jí císař, museli být totiž rychlí. František Josef jídlu moc nedal, a ještě navíc jedl velmi rychle. Takže pokud jeho hosté nebyli stejně rychlí, odcházeli zpravidla hladoví. Platilo totiž, že sotva císař položil příbor, jídlo bylo sklizeno ze stolu pro všechny.

Tagy dvůr Evropa František Josef I. jídlo kuchyně polévka Rakousko Rakousko-Uhersko trend večeře Vídeň