Podivný jídelníček císaře Františka Josefa II. nikdo nechápal. Měl strašné zvyky

Tereza Malá | 27. 9. 2022

I když Josef II. nebyl v jídle vybíravý, byl znám pro svou vojenskou disciplínu a řád. Ten dodržoval nejen sám, ale vyžadoval ho i po svých sloužících. Zejména kuchař to s ním neměl lehké, i když císař se stravoval střídmě. A stejně tak to neměli jednoduché ani jeho hosté, kteří se často moc nenajedli.

František Josef II sice neměl jídlo jako vášeň a odmítal mu věnovat moc času, ale měl svá oblíbená jídla a běda kuchaři, kdyby něco udělal špatně. Jeho nejoblíbenější pochoutkou byl Tafelspitz, jídlo z jemného, mírně tukem probarveného hovězího masa. Franz Josef II. jej občas vyžadoval denně, takže kuchaři se jistě za dobu své služby mohli v tomto pokrmu zdokonalit.

Maso, ale ne ledajaké

Na oblíbený císařův tafelspitz se jemné hovězí uvařilo spolu se zeleninou. Pak se nakrájelo na plátky a s křenem nebo jemnou omáčkou se servírovalo s dušenou zeleninou nebo pečivem. Na první pohled jednoduché, ale. Bylo tady jedno velké ALE. Císař totiž toto jídlo vyžadoval klidně i denně, a proto jej vyžadoval po svých kuchařích.

Když to nebyl tafelspitz, jako obměna mohl být podáván řízek, ale to byl konec císařovy a tedy i kuchařské fantazie. Moment, řízek ale nebyl vepřový anebo kuřecí, ale jen jemné telecí maso, smažené na másle, podávané s bramborovým salátem.

Kuchaři přitom trpěli nejen tím, že nemohli své umění dostatečně prezentovat, ale i tím, že císař vyžadoval, aby vstávali velmi časně.

Zvláštní režim s jídlem jako nutností

Císařova snídaně musela být na stole ve čtyři hodiny ráno, byť to byl jen šálek čaje nebo mléka a jedna nebo dvě housky. Pak už následovaly jen pracovní povinnosti. Přitom císař se nevyhýbal ani sladkému, miloval klasický trhanec s jablečným pyré, dnešní rakouský Kaiserschmorn.

Císař si v jídle neliboval, jedl jen proto, aby přežil, řekneme-li to zjednodušeně. Na oběd měl vyčleněnou jen půl hodinu, kdy jedl vývar anebo maso či jiné lehké jídlo. K němu sklenku plzeňského piva či rakouského vína.

Prezident Husák jedl jen jeden druh jídla. Okolí otřesné návyky nemohlo pochopit
Magazín

Prezident Husák jedl jen jeden druh jídla. Okolí otřesné návyky nemohlo pochopit

Jeho střídmost a spěch se bohužel projevovaly i na společenských akcích, byť je i sám pořádal jako hostitel. Přestože musel dbát na dobré pohoštění pro své návštěvy, v případě Franze Josefa II. se nejednalo o dlouhou ani velkolepou společenskou událost. Stolování bylo i tak střídmé a rychlé, protože císař se nechtěl jídlem jakkoliv zdržovat.

Navíc platilo o no známé: „Dojedl-li totiž císař, skončila také celá hostina“. A to byla další Josefova důslednost, klidně nechal svým hostům talíře dobrat, i když byly ještě plné. Zkrátka pro něj platilo jednoznačné motto: práce a povinnost. Ani večeře nebyla dlouhá, protože i po ní císař pracoval. A spát chodil už v osm hodin večer.

Zdroje:

www.habsburger.net

dvojka.rozhlas.cz

cs.wikipedia.org

Tagy František Josef I. Josef II. kuchař potravina Wikipedie