První z prvních, kteří uviděli zemi modravou a jasnou na pozadí černého gigantického vesmíru. Znáte ale víc než jen jméno? Jaký život žil sovětský hrdina Jurij Gagarin? Kdo byla jeho žena? Byl první muž ve vesmíru kdy skutečně šťastný? Jak zemřel a co se stalo s jeho rodinou?

Nesnadné počátky

Jurij Alexejevič Gagarin se narodil 9. března roku 1934 v obci Klušino ve Smolenské oblasti do prosté venkovské rodiny. Jeho dětství provázené trvající světovou válkou ozvláštnil pád vojenského letadla do blízkosti vesnice, v níž žil.

Jak-1 bylo pro mnohé děti jediné letadlo, které měli možnost spatřit, a pro sedmiletého Jurije bylo posezení v kokpitu s pilotem prvním setkání s milovanými létajícím stroji.

Jeho kariéra slévače tomu zprvu nenapovídala, ale brzy se ve večerní škole ukázalo, že je skutečně šikovným učněm, což dokázal i během studia na průmyslové škole, kam byl vybrán. Už na průmyslovce pokukoval se spolužáky po letadlech, ale v prvním pilotním kurzu se k létání vůbec nedostal a do druhého nebyl vůbec přijat. Až napotřetí měl štěstí v aeroklubu poblíž Saratova, kde roce 1955 dokončil studia a vydal se na dráhu stíhacího letce. Právě proto pokračoval dál ve studiích na vojenské škole.

Jura

O detailech kolem životů sovětských superstar nebudeme nikdy přesně vědět, zda jsou přikrášleny tehdejší propagandou nebo zda skutečně popisují životy slavných Rusů.

I první setkání Gagarina a jeho ženy má hned několik verzí. Můžeme si tedy vybrat, jestli se pár seznámil na tanečním večírku letecké školy, nebo na Rudém náměstí během prvomájových oslav práce! Tak jako tak, s Valentinou Gorjačevovou se oženil o rok a půl později a za necelé dva roky se jim narodila jejich starší dcera Jelena. Po narození mladší Galiny už Gagarin finišoval přípravy na svůj vesmírný let a 12. dubna 1961 v lodi Vostok odstartoval z kosmodromu Bajkonur. Ve vesmíru strávil přes 100 minut a opět bezpečně přistál.

Život už nikdy nebyl stejný

Zatímco Gagarin při svém vesmírném letu zvládl přetížení 4 G a jeho puls z 64 vzrostl na 150 tepů za minutu, to, co následovalo, už tak dobře neustál.

Světový úspěch, meta, kterou lidstvo našláplo o kousíček dál do vesmírů, rozvířila kolem Gagrina i jeho rodiny kolotoč propagačních akcí po celém světě. Zahraniční cesty, bankety a setkání s ním převrátily jeho život naruby.

Jeho rodina se sice stala příkladem sovětského ideálu, žena jej doprovázela, ale po slávě ani pozornosti médií netoužila. Valentina s dcerami se jeho pozornosti těšily jen výjimečně, nebylo to ani dost dobře možné, aby obletovaný Gagarin trávil chvíle klidu s rodinou. Přibral a zlenivěl, po Moskvě se proháněl ve svém autě v doprovodu krásných žen.

Brzy se ukázalo, že se ženám věnuje víc, než se líbilo jeho Valentině. Z obavy před přistižením se zdravotní sestrou, během dovolené na Krymu, dokonce skočil z balkonu v druhém patře a poranil se tak vážně, že strávil měsíc v nemocnici s tržnou ránou nad obočím. Později vyšlo najevo, že incident Gagarina opět vrhnul na správnou kolej. Zase se držel od žen dál.

Bez pochyb to byla jeho rodina, jíž si nadevše cenil, i jeho manželka, kterou skutečně miloval. V následujících letech se Gagarin vrátil do formy, vrátil se k tréninku a létání, jež se mu stalo osudným.

Pád jeho letadla šetřila komise a verzí, jak došlo k havárii, je opět hned několik. Žádná z nich, ani ta odtajněná v roce 2011, ale neuvádí, že by mohlo jít o cizí zavinění nebo poruchu stroje. Gagarin a jeho spolupilot Serjoginov zemřeli po prudkém manévru, který nemohli nebo nestačili vyrovnat. Ve vysoké rychlosti narazili do země...

Dcery slavného otce

Jelena i Galina jsou dcerami, na které by byl jejich otec pyšný. Ředitelka Kremlinského muzea Jelena své příjmení nosí hrdě, ale své kariéry dosáhla neúnavnou prací a láskou k historii. Zahraniční návštěvy z řad prezidentů a prvních dam se obdivují jejím rozsáhlým znalostem i eleganci.

Galina se stala profesorkou ekonomie a na své dětství ve “Hězdném městě” vzpomíná jako na obyčejné a přece neobvyklé.
Od světového prvenství jejich otce letos uplynulo již 60 let.

Zdroje:

www.reflex.cz

abcnews.go.com

airspacemag.com